Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος που πίνει γάλα καταναλώνει περίπου 144 ποτήρια αγελαδινό γάλα τον χρόνο, αν και το 40% της ποσότητας αυτής είναι για να συνοδεύει τα δημητριακά. Στον ορισμό του «μέσου άνθρωπου» συμπεριλαμβάνονται επίσης και τα παιδιά, που αποτελούν περίπου το 60%.
Αλλά αυτό που ήταν κάποτε η συνηθισμένη κίνηση για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, δεν είναι πλέον στη μόδα – οι Αμερικανοί πίνουν 37% λιγότερο γάλα από ό, τι τη δεκαετία του 1970, ενώ η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία μειώθηκε συνολικά κατά ένα τρίτο τα τελευταία 20 χρόνια.
Όλο και περισσότερο αρνητικά δημοσιεύματα κυκλοφορούν για το γάλα. Ό,τι έκανε η δυσανεξία στη γλουτένη για το ψωμί, κάνει η δυσανεξία στη λακτόζη στο γάλα.
Η λακτόζη είναι το σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και απαιτεί για τη διάσπασή του το ένζυμο λακτάση. Χωρίς αρκετή λακτάση, η λακτόζη διασπάται από βακτήρια στο λεπτό έντερο, προκαλώντας φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και ναυτία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 70% του πληθυσμού δεν συνεχίζει να παράγει λακτάση μετά τον τερματισμό του θηλασμού ή τη διατροφή με βρεφικό γάλα.
Γενετικά, τα μωρά χρειάζονται το γάλα, οι ενήλικες όμως όχι τόσο πολύ. Αλλά οι βορειοευρωπαίοι, οι οποίοι πριν από χιλιάδες χρόνια ξεκίνησαν την εκτροφή βοοειδών, έχουν προσαρμοστεί στο αγελαδινό γάλα και έχουν αποκτήσει μια γενετική μετάλλαξη, με αποτέλεσμα μόνο το 2-15% να έχει κάποιο βαθμό ανεπάρκειας της λακτάσης. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 23% στους πληθυσμούς της κεντρικής Ευρώπης και στο 95% στους λαούς της Ασίας.
Είναι λοιπόν η ανεπάρκεια λακτάσης κανονική κατάσταση; Όχι ακριβώς – ήταν λογικό να πίνουμε γάλα κάποτε, έτσι προσαρμοστήκαμε στην κατανάλωσή του. Και το αγελαδινό γάλα είναι θρεπτικό – περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες Α και D και ριβοφλαβίνη, καθώς και πρωτεΐνες, ενώ δεν έχει πολλές θερμίδες.
Η γαστρεντερολόγος Δρ Miranda Lomer, υποστηρίζει ότι ο οργανισμός μας μπορεί αφομοιώσει το ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα ευκολότερα σε σχέση με τα γάλατα από αμύγδαλο ή καρύδα (τα οποία είναι γενικά λιγότερο θρεπτικά). Η Lomer επισημαίνει επίσης ότι η ανεπάρκεια λακτάσης δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη δυσανεξία και ότι ακόμη και τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν συνήθως να βάζουν γάλα στο τσάι ή στα δημητριακά, χωρίς να αντιμετωπίζουν δυσφορία.
Για να δείτε αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη μπορείτε να κάνετε έναν τεστ αναπνοής στο γιατρό σας – μια άλλη πρόταση είναι να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι γάλα. Αν έχετε φούσκωμα, «γουργούρισμα» στο στομάχι ή διάρροια μέσα στις επόμενες 24 ώρες, σημαίνει ότι έχετε δυσανεξία.