Αρκετές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και μετά την ανάρρωσή του από την Covid-19. Τώρα, διαπιστώνονται και σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων που πέρασαν σοβαρή Covid-19 εμφάνισαν εν συνεχεία διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσεν εξέτασε περισσότερους από 30.000 ασθενείς με Covid-19 μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021.
Τα συμπτώματα του τραύματος ήταν στα πιο έντονα 100 ημέρες μετά τη στιγμή που οι ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ασθενείς υπέφεραν από τις λεγόμενες «εισβολές» ή «αναδρομές στο παρελθόν», οι οποίες προκαλούνταν από αναμνήσεις από την τραυματική εμπειρία τον να μην μπορούν να αναπνεύσουν, δήλωσε ο Δρ Martin Teufel, διευθυντής της Κλινικής Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας στη LVR Klinik του Έσεν, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της μελέτης.
Εξήγησε ότι μια εισβολή συνήθως εκδηλώνεται «σαν μια αναδρομή, με ένα ξαφνικό, μαζικό αίσθημα αδυναμίας που κατακλύζει τον ασθενή και τον κάνει να νιώθει ότι βρίσκεται στο έλεος κάποιου άλλου, είναι μια εμπειρία απώλειας ελέγχου».
Ο Δρ Teufel περιέγραψε πώς η δραματική εμπειρία του να βρίσκεται κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποθηκεύεται ως ένα «αδόμητο συναίσθημα» στο υποσυνείδητο των ασθενών. Διευκρίνισε ότι το σύνδρομο ήταν θεραπεύσιμο με τις καθιερωμένες θεραπείες τραύματος, οι οποίες μπόρεσαν να «φέρουν την εμπειρία στο συνειδητό του μυαλού, να την αποκαταστήσουν και να την αναδιοργανώσουν».
Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι άτομα με προϋπάρχουσες ψυχολογικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές προσωπικότητας, ήταν πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη PTSD μετά από σοβαρή νοσηλεία για Covid-19. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών ήταν γυναίκες και νεότεροι άνθρωποι, διευκρίνισε ο Δρ Teufel.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Γερμανικό Συνέδριο Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας και μέχρι τη δημοσίευσή τους σε επιστημονικό περιοδικό και την αξιολόγησή τους από ομοτίμους θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά.