Πολλοί από εμάς ανησυχούμε για το αν η αναπνοή μας μυρίζει άσχημα – αλλά ίσως να υπερβάλουμε. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ενηλίκων που έχει αντικειμενικά κακοσμία στόματος δεν είναι περισσότερο από 2,4%.
Είναι πάντως δύσκολο να κάνετε μόνοι σας τη διάγνωση. Το να εκπνεύσετε στις παλάμες σας και να τις μυρίσετε θα σας πει μόνο πως μυρίζουν τα χέρια σας. Το να γλείψετε τον καρπό σας και να τον μυρίσετε μετά από 10 δευτερόλεπτα, επίσης δεν είναι ακριβές. Η μυρωδιά που μένει στο οδοντικό νήμα πιθανότατα αντανακλά μόνο την αποσύνθεση υπολειμμάτων τροφής, όχι τη μυρωδιά της αναπνοής σας. Η γεύση στο στόμα σας από την άλλη, δεν είναι στενά συνδεδεμένη με το πώς μυρίζει η αναπνοή σας. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα, που μετρούν τις εκπομπές θείου, αλλά ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να μυρίσει κάποιος ειδικός την αναπνοή σας ή ένας στενός φίλος.
Στο 85% των ανθρώπων, η δυσοσμία του στόματος προέρχεται από το στόμα. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι είναι προφανές, αλλά η αμυγδαλίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και προβλήματα των νεφρών και του ήπατος μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μυρωδιά της αναπνοής. Ωστόσο, είναι τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα – ειδικά αυτά που παράγουν ασταθείς ενώσεις θείου από τη διάσπαση των πρωτεϊνών – που είναι συνήθως ένοχα για το πρόβλημα.
Η κακή στοματική υγιεινή είναι συνήθως υπαίτια για την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ – υπολείμματα τροφής και βακτηριακή πλάκα πάνω στη γλώσσα και τα δόντια, ειδικά όταν προκαλούν φλεγμονή των ούλων. Σημείο κλειδί είναι το πίσω μέρος της γλώσσας, όπου μερικοί άνθρωποι τυχαίνει να έχουν εγκοπές που επιτρέπουν σε ένα λευκό επίχρισμα να συσσωρεύεται: Ακόμη και αν είναι μόνο 0,1 χιλιοστά σε πάχος, μπορεί να μειώσει το οξυγόνο στη γλώσσα, επιτρέποντας στα βακτήρια που αναπτύσσονται ευκολότερα χωρίς οξυγόνο να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν δύσοσμες ενώσεις.
Πώς να την αντιμετωπίσουμε;
Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος θα μειώσει το πρόβλημα. Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το ξύσιμο της γλώσσας με την οδοντόβουρτσα μπορεί να έχει αποτέλεσμα – κάντε το απαλά, από πίσω προς τα εμπρός, δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στο πίσω μέρος. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα στοματικά διαλύματα με γλυκονική χλωρεξιδίνη, που μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων, μπορούν να βοηθήσουν, ειδικά αν χρησιμοποιηθούν μετά από το ξύσιμο της γλώσσας, όταν τα βακτήρια είναι περισσότερο εκτεθειμένα. Χρησιμοποιήστε το προτού πάτε για ύπνο, καθώς τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται τη νύχτα, όταν το στόμα είναι ξηρό και λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο. Τα στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ είναι καλύτερα, γιατί δεν ξηραίνουν το στόμα.
Για μέσα στη μέρα, μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη θα διεγείρει την παραγωγή σάλιου και θα μειώσει την κακή αναπνοή.