Στον χώρο του fitness, καμία συζήτηση δεν είναι τόσο έντονη όσο το αν ωφελεί περισσότερο η καρδιοαναπνευστική άσκηση ή η άσκηση με βάρη.

Ενώ μερικοί λάτρεις της γυμναστικής θα υπομείνουν ευχαρίστως ώρες τρεξίματος στον διάδρομο, ενώ άλλοι θα γυρίσουν την πλάτη τους και θα κατευθυνθούν στην αίθουσα με τα βάρη. Όσο για το ποιο είδος άσκησης είναι καλύτερο, δεν υπάρχει σαφής νικητής, καθώς αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους και τις βασικές προτιμήσεις του καθενός.

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς ότι οι ασκήσεις αντίστασης καίνε περισσότερες θερμίδες από τις καρδιοαναπνευστικές, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα μπορεί να προσφέρουν περισσότερα οφέλη από άποψη μεταβολισμού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξέτασαν τις διαφορές μεταξύ των επιπέδων παραγωγής ορμονών, σε ομάδες συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν προγράμματα γυμναστικής με βάρη και καρδιοαναπνευστικά. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation Insight, περιελάμβανε 10 υγιείς νεαρούς άνδρες οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έκαναν προπόνηση μία φορά την εβδομάδα.

Εκείνοι που έκαναν καρδιοαναπνευστική άσκηση έκαναν ποδήλατο, ενώ εκείνοι που έκαναν άσκηση με αντίσταση ακολούθησαν ένα πρόγραμμα με βάρη που αποτελείται από πέντε ασκήσεις των δέκα επαναλήψεων η κάθε μία, σχεδιασμένο να γυμνάζει σε κάθε μία από τις κύριες μυϊκές ομάδες όπως το στήθος, οι τρικέφαλοι και οι τετρακέφαλοι.

Μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων που διαρκούσαν 60 λεπτά, λαμβάνονταν δείγματα αίματος σε διάστημα τεσσάρων ωρών για να μετρηθούν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, χολής, σακχάρου στο αίμα και τα διαφορετικά επίπεδα ορμονών στο σώμα τους.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι έκαναν ποδηλασία είχαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή της ορμόνης FGF21, η οποία προσφέρει πολυάριθμες θετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό κάποιου – τη διαδικασία με την οποία το σώμα μας μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια. Η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού κάποιου μπορεί να είναι επωφελής, επειδή όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολισμός του, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει σε κατάσταση ηρεμίας, πράγμα που μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Εκείνοι που έκαναν ποδήλατο είχαν τριπλάσια αύξηση παραγωγής FGF21 σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν άσκηση με βάρη, οι οποίοι δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες αλλαγές όσον αφορά την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης.

«Φυσικά, είναι πολύ συναρπαστικό για εμάς τους ερευνητές να βλέπου πώς διαφορετικές μορφές φυσικής δραστηριότητας επηρεάζουν το σώμα με διαφορετικό τρόπο», σχολίασε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Christoffer Clemmensen. «Γνωρίζουμε για την επίδραση των διαφόρων μορφών άσκησης σε πιο γνωστές ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη, αλλά το γεγονός ότι η προπόνηση με βάρη και η καρδιοαναπνευστική άσκηση επηρεάζουν διαφορετικά την παραγωγή ορμονών FGF είναι κάτι νέο για μας», πρόσθεσε.