Είναι από καιρό γνωστό ότι για τους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά είναι πιο επικίνδυνα τα ηλιακά εγκαύματα και ο καρκίνος του δέρματος. Αλλά οι επιστήμονες έκαναν μια ανακάλυψη που δείχνει ότι και μερικοί άνθρωποι με καστανά μαλλιά θα μπορούσαν να διατρέχουν εξίσου αυξημένο κίνδυνο.
Τα άτομα με δύο αντίγραφα ενός συγκεκριμένου τύπου γονιδίου θα έχουν κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμο δέρμα και φακίδες, αλλά πολλοί άνθρωποι φέρουν μόνο ένα αντίγραφο του γονιδίου με αποτέλεσμα να μην «παίρνουν» το χρώμα των μαλλιών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά τα γονίδια φαίνεται να αυξάνουν τον αριθμό των μεταλλάξεων σε όγκους του δέρματος. Η επίδραση ήταν σημαντική – ήταν σαν ο καρκινοπαθής να ήταν 21 χρόνια μεγαλύτερος – και ήταν η ίδια άσχετα αν οι ασθενείς είχαν ένα ή δύο αντίγραφα του γονιδίου.
Με αυξημένες μεταλλάξεις λόγω γονιδίων παρουσιάζεται πιο εύκολα καρκίνος του δέρματος
Οι γενετικές μεταλλάξεις είναι σε γενικές γραμμές αβλαβείς αλλά μερικές φορές η διαδικασία βλάπτει κάποια σημαντική διαδικασία του κυττάρου, προκαλώντας καρκίνο.
Ενώ οι επιστήμονες μελετούσαν όγκους ασθενών με καρκίνο, διαπίστωσαν ότι ήταν πιθανό το υπεριώδες φως από τον ήλιο να προκαλεί αύξηση του αριθμού των μεταλλάξεων στο υγιές δέρμα των κοκκινομάλληδων, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Αν και μόνο το ένα έως δύο τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν κόκκινα μαλλιά, αποτελούν μέχρι και το 16% των ασθενών με μελάνωμα.
Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ David Adams, του Wellcome Trust Sander Institute, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το γονίδιο συνδέεται με καρκίνους του δέρματος με περισσότερες μεταλλάξεις. Απροσδόκητα, δείξαμε επίσης ότι και τα άτομα με ένα μόνο αντίγραφο του γονιδίου παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων του όγκου από ό, τι ο υπόλοιπος πληθυσμός».
«Αυτό είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα ενός κοινού γενετικού προφίλ που έχει μεγάλο αντίκτυπο σε ένα καρκινικό γονιδίωμα και που θα μπορούσε να βοηθήσει στον καλύτερο εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος».
Οι ερευνητές ανέλυσαν DNA όγκων από περισσότερα από 400 άτομα. Ανακάλυψαν κατά μέσο όρο 42% περισσότερες μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον ήλιο σε όγκους που εμφανίστηκαν σε ανθρώπους που φέρουν την παραλλαγή του γονιδίου MC1R, μια επίδραση ανάλογη με το να είναι ο ασθενής πολύ μεγαλύτερος.
«Τα μελανώματα των ασθενών με ένα ή δύο από αυτά τα γονίδια, έχουν αυξημένο αριθμό μεταλλάξεων, που σε έναν άνθρωπο χωρίς τα γονίδια θα έκαναν 21 χρόνια να εμφανιστούν», είπε ο Δρ Adams. «Έτσι, ένα μελάνωμα από ενός 40χρονου κοκκινομάλλη θα έχει περίπου τον ίδιο αριθμό μεταλλάξεων με το μελάνωμα ενός 60χρονου χωρίς το εν λόγω γονίδιο».