Η καθημερινή ξεκούραση, ανασύνταξη και αποθεραπεία του οργανισμού γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου – μην τον αποφεύγετε.

Οποιοσδήποτε έχει δει κάποια κατασκοπική ταινία της προκοπής γνωρίζει ότι το πρώτο μέτρο πριν από την ανάκριση για να «σπάσει» ο κρατούμενος και να μιλήσει, είναι η στέρηση ύπνου. Στην ζωή μας όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καθώς το πρόγραμμα της καθημερινότητας είναι για τους περισσότερους εξ ημών ασφυκτικό και το 24ωρο μοιάζει απελπιστικά μικρό, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ο ύπνος είναι ένα αναγκαίο κακό ή μια πολυτέλεια που μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν – ή, για την ακρίβεια, χωρίς να της αφιερώνουμε πολλές ώρες.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αναληθές, καθώς η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με αυτοκινητικά ατυχήματα και δυστυχήματα, τραυματισμούς στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας, έλλειψη συγκέντρωσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Στο επίπεδο του οργανισμού, οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη, να πάθουν εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή, ενώ μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο, παχυσαρκία, αυξημένα επίπεδα θνησιμότητας και μειωμένη ποιότητα ζωής και παραγωγικότητα. Επίσης, το ανοσοποιητικό τους σύστημα παρουσιάζει μειωμένη απόδοση, κάνοντάς τους περισσότερο ευάλωτους σε κάθε είδους ασθένειες και πιο ευαίσθητους στον πόνο. Το αμερικανό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών αναγνωρίζει πλέον και επισήμως την έλλειψη ικανοποιητικού ύπνου ως επιδημία της δημόσιας υγείας.

Το πρόβλημα είναι κοινό και διαδεδομένο καθώς περίπου το 40% των ενηλίκων παρουσιάζει κάποια μορφή αϋπνίας σε κάποια στιγμή της ζωής του και εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν χρόνιες διαταραχές ύπνου.

Πόσος ύπνος είναι όμως αρκετός; Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες καθημερινά, ενώ λιγότερες από έξι ώρες σημαίνουν ανεπαρκή ύπνο. Παράλληλα, δεν υπάρχει σύσταση για το πόσες ώρες ύπνου είναι υπερβολικές – κοιμηθείτε με την ησυχία σας!

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι αυτές οι νέες οδηγίες είναι ένα καλό πρώτο βήμα ώστε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην σπουδαιότητα του ύπνου στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην υγεία μας, ώστε να αναγνωστεί η σημασία του στο ίδιο επίπεδο που έχει η σωστή διατροφή και η άσκηση.