Οι αρχές στην Κίνα έχουν αυξήσει τα μέτρα επιφύλαξης, καθώς σε μια πόλη στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα βουβωνικής πανώλης.

Σύμφωνα με κρατικές Μέσα Ενημέρωσης, ο ασθενής – βοσκός στο επάγγελμα – βρίσκεται σε καραντίνα στην πόλη Μπαγιανούρ, ενώ η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται σταθερή. Αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι διερευνούν και ένα δεύτερο ύποπτο κρούσμα.

Η βουβωνική πανώλη ήταν κάποτε η πιο φοβερή ασθένεια στον κόσμο, αλλά σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε το Σάββατο σε νοσοκομείο της πόλης Μπαγιανούρ. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς μολύνθηκε ο ασθενής. Το δεύτερο ύποπτο κρούσμα αφορά έναν 15χρονο, ο οποίος είχε επαφή με μια μαρμότα που κυνηγούσε ένας σκύλος.

Μια ειδοποίηση επιπέδου 3, η οποία απαγορεύει το κυνήγι και την κατανάλωση ζώων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν την πανούκλα και καλεί το κοινό να αναφέρει ύποπτα κρούσματα, έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η βουβωνική πανώλη –γνωστή και απλώς ως «πανούκλα- προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και ήταν υπεύθυνη για μια από τις θανατηφόρες επιδημίες στην ανθρώπινη ιστορία – τον Μαύρο Θάνατο – που σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη τον 14ο αιώνα.

Έκτοτε υπήρξαν πολλές μεγάλες επιδημίες της νόσου. Σκότωσε περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πανούκλας του 1665, ενώ περισσότερα από 12 εκατομμύρια πέθαναν σε διάφορες εστίες της νόσου κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα στην Κίνα και την Ινδία.

Αλλά σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια -η οποία συνήθως μεταδίδεται από τα ζώα σε ανθρώπους μέσω ψύλλων- έχει ποσοστό θνησιμότητας 30-60%. Τα συμπτώματα της πανώλης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγη, ναυτία, αδυναμία και πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό, στη μασχάλη ή στη βουβωνική χώρα.

Τα κρούσματα βουβωνικής πανώλης είναι σπάνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές εξάρσεις της νόσου. Η Μαδαγασκάρη είχε περισσότερα από 300 κρούσματα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης το 2017. Ωστόσο, μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet διαπίστωσε ότι λιγότερα από 30 άτομα πέθαναν.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, δύο άτομα στη Μογγολίας πέθαναν από πανούκλα, την οποία κόλλησαν αφού κατανάλωσαν ωμό κρέας μαρμότας – το ίδιο τρωκτικό με το οποίο ήρθε σε επαφή το δεύτερο ύποπτο κρούσμα στην πρόσφατη περίπτωση. Ωστόσο, είναι απίθανο να οδηγηθούμε σε κάποια νέα, έστω και τοπική, επιδημία.

«Σε αντίθεση με τον 14ο αιώνα, γνωρίζουμε καλά πώς μεταδίδεται αυτή η ασθένεια», δήλωσε ο Δρ Shanti Kappagoda, ειδικός λοιμωδών νοσημάτων: «Ξέρουμε πώς να την αποτρέψουμε. Είμαστε επίσης σε θέση να θεραπεύουμε ασθενείς που έχουν μολυνθεί, με αποτελεσματικά αντιβιοτικά».