Για τα λαδερά φαγητά η πρώτη λέξη που έρχεται στα μυαλό ενός παιδιού είναι… μπλιαχ! Μεγαλώνοντας όμως, γίνονται συνυφασμένα με μαμά, οικογένεια, ζεστασιά. Τα λαδερά φαγητά στο ελληνικό τραπέζι έχουν την τιμητική τους καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το καλοκαίρι που η ελληνική φύση μας δίνει πολλά λαχανικά, όπως ντομάτες, κολοκύθια,μελιτζάνες κ.α, την άνοιξη στην περίοδο της νηστείας, το χειμώνα με τα αντίστοιχα χειμωνιάτικα, όπως το λάχανο και το κουνουπίδι.
Όπως λέει και το όνομα τους, τα λαδερά είναι πλούσια σε λάδι. Σήμερα βέβαια οι περισσότεροι είναι προσεχτικοί στην ποσότητα του ελαιόλαδου που χρησιμοποιούν, έτσι ώστε η θερμιδική αξία του γεύματος να είναι ελεγχόμενη.
Ενδεικτικά:
- Μία μερίδα ντομάτες γεμιστές με ρύζι (250gr) περιέχει 310cal
- Μία μερίδα μελιτζάνες ιμάμ (250gr) περιέχει 230cal
- Μία μερίδα φασολάκια (250gr) περιέχει 310cal
- Μία μερίδα μπριαμ φούρνου (250gr) περιέχει 340cal
- Μία μερίδα αρακάς με αγκινάρες (250gr) περιέχει 380cal
- Μία μερίδα σπανακόρυζο (250gr) περιέχει 300cal
- Μία μερίδα μπάμιες (250gr) περιέχει 200cal
Τα λαδερά φαγητά της ελληνικής κουζίνας ανήκουν στη γνωστή ανά τον κόσμο μεσογειακή διατροφή, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η πιο ισορροπημένη και υγιεινή. Με τα λαδερά εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες φυτικές ίνες για τον οργανισμό, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολλά αντιοξειδωτικά. Εκτός από το εκάστοτε λαχανικό που είναι ο πρωταγωνιστής του φαγητού, χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα πολλά μυρωδικά τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα με τη χρήση τους αποφεύγεται η χρήση αλατιού και άλλων λιπαρών ουσιών. Η χρήση επίσης του χυμού ντομάτος, που είναι σχεδόν απαραίτητος σε κάθε λαδερό φαγητό, είναι ευεργετική, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις λυκοπενίου, που είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Βέβαια, τα λαδερά τις πιο πολλές φορές συνοδεύονται στο τραπέζι με διάφορα αμυλούχα, όπως το ψωμί και τυριά, όπως η φέτα. Μία φέτα ψωμί (23gr) έχει 62cal ενώ μία μερίδα φέτα (30gr) 75cal.
Στη χώρα μας, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιούμε στην παρασκευή των φαγητών εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να καταλήγουμε σε υπερβολές και τα φαγητά «να κολυμπάνε» στο λάδι. Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως λιποδιαλυτές, βιταμίνες και λιπαρά οξέα.Για ένα πιο ελαφρύ γεύμα, ειδικά το καλοκαίρι, αν δεν υπερβάλουμε στην ποσότητα του λαδιού, δεν σωτάρουμε τα λαχανικά και περιορίσουμε τα συνοδευτικά,οι διατροφολόγοι συνιστούν τα λαδερά ακόμη και στη δίαιτα, καθώς μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους λόγω των φυτικών ινών και να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού.