Η πρόσληψη γλουτένης από μωρά συνδέεται σε νέα έρευνα με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η μελέτη που περιελάμβανε στοιχεία από 86.306 παιδιά στη Νορβηγία, δεν βρήκε κανένα σύνδεσμο μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και της πρόσληψης γλουτένης από τη μητέρα.

Διαπίστωσε όμως ότι η κατανάλωση γλουτένης σε ηλικία 18 μηνών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 κατά 46% για κάθε επιπλέον ποσότητα 10g γλουτένης που καταναλώνεται.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά την ανάλυση δεδομένων για παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999 και 2009. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τα παιδιά μέχρι τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Η πρόσληψη γλουτένης από τη μητέρα και το παιδί παρακολουθήθηκε μέσω ερωτηματολογίων. Αυτά συμπληρώθηκαν από τη μητέρα όταν ήταν 22 εβδομάδων έγκυος και ξανά, όταν το παιδί της ήταν 18 μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κύριες πηγές γλουτένης που καταναλώνονταν ήταν τα δημητριακά και το ψωμί. Η μέση ποσότητα γλουτένης που κατανάλωσαν οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν 13,6 γραμμάρια ημερησίως και 8,8 γραμμάρια ημερησίως για το μωρό.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης αμφισβητούν ότι τα ευρήματά τους θα αποτρέψουν τους ανθρώπους από την κατανάλωση γλουτένης: Οι παρατηρήσεις «μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντικές παρεμβάσεις για μειωμένη πρόσληψη γλουτένης, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πραγματική αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της πρόσληψης γλουτένης στην πρώιμη διατροφή του παιδιού και του διαβήτη τύπου 1 σε ευαίσθητα άτομα».

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον Δρ Nicolai Lund-Blix και ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, εξήγησαν ότι η αυξημένη πρόσληψη γλουτένης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο αυτό μπορεί να συνδέεται ακριβώς με τον διαβήτη δεν είναι ακόμη γνωστές.

«Χρειαζόμαστε επιβεβαίωση από περαιτέρω μελέτες και ιδανικά μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, για να προσδιορίσουμε με σαφήνεια οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της πρόσληψης γλουτένης και του διαβήτη τύπου 1. Επειδή τα ευρήματά μας παρουσιάζουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση γλουτένης, ίσως η μείωση της πρόσληψης γλουτένης θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο και αυτό είναι ευκολότερο να επιτευχθεί, παρά η πλήρης αποφυγή της», υπογράμμισαν: «Με βάση την εμπειρία από ασθενείς με κοιλιοκάκη, η πλήρης αποφυγή της γλουτένης είναι δύσκολη αλλά δυνατή, όμως αυτό πιθανότατα δεν θα ήταν απαραίτητο».

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.