Η περισσότερη άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε μακριά την κατάθλιψη, ακόμη κι αν έχουμε μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο για τη διαταραχή, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 8.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά αυτό ήταν λιγότερο πιθανό για τους ανθρώπους που ήταν πιο δραστήριοι κατά την έναρξη της μελέτης, ακόμη και αν είχαν κληρονομικό κίνδυνο. Τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας βοήθησαν στην προστασία ακόμη και εκείνων με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τόσο η άσκηση υψηλής έντασης (όπως η αεροβική γυμναστική, ο χορός και η άσκηση με μηχανήματα), όσο και οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης (όπως η γιόγκα και το στρέτσινγκ) συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης: Η προσθήκη τεσσάρων ωρών άσκησης την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου κατάθλιψης κατά 17%, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου στο περιοδικό Depression and Anxiety.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν έντονα ότι, όσον αφορά την κατάθλιψη, τα γονίδια δεν προδικάζουν τη μοίρα μας και ότι η σωματική δραστηριότητα έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τον πρόσθετο κίνδυνο μελλοντικών επεισοδίων σε άτομα που είναι γενετικά ευάλωτα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Karmel Choi, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.
«Κατά μέσο όρο, περίπου 35 επιπλέον λεπτά σωματικής άσκησης κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο και να προστατευτούν από μελλοντικά επεισόδια κατάθλιψης», ανέφερε σε ένα δελτίο Τύπου. «Η εξάπλωση της κατάθλιψης σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να επηρεάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.
Οι πάροχοι υπηρεσιών ψυχικής υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για να συμβουλεύσουν τους ασθενείς ότι «υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο, ακόμη και αν έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης», πρότεινε η Karmel Choi.