Ακόμη και η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, που αντιτίθεται σε προηγούμενους ισχυρισμούς ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα μπορεί να έχουν προστατευτική δράση για την υγεία της καρδιάς.
Για τη μελέτη, βρετανοί και Κινέζοι ερευνητές παρακολούθησαν 500.000 κινέζους για 10 χρόνια και υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι ενδεικτικά για όλους τους πληθυσμούς και αποτελούν τα καλύτερα στοιχεία για τις άμεσες επιπτώσεις του αλκοόλ.
Είναι ήδη γνωστό ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου – αλλά μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μπορεί να είναι καλή για την υγεία, αν και άλλες δείχνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, διαπίστωσαν ότι:
– η κατανάλωση ενός ή δύο αλκοολούχων ποτών κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 10-15%
– η κατανάλωση τεσσάρων ποτών καθημερινά αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 35%
Για τους σκοπούς της μελέτης, «ένα ποτό» ορίστηκε ένα μικρό ποτήρι κρασί, ένα μπουκάλι μπίρα ή μια μεζούρα «βαρύτερου» αλκοολούχου ποτού (ουίσκι, βότκα, τζιν κτλ).
Σύμφωνα με τον καθηγητή David Spiegelhalter, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, «Είναι πολύ γενικά το αντίθετο αποτέλεσμα με εκείνο που έχει το να παίρνεις στατίνες» – φάρμακα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς για να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αποφευχθούν οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η μελέτη δεν διαπίστωσε επίσης κάποια ένδειξη προστατευτικού αποτελέσματος με την κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας αλκοόλ, με άλλα λόγια, μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα του αλκοόλ σε σχέση με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή και ότι έπρεπε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία τα επόμενα χρόνια.
«Οι ισχυρισμοί ότι το κρασί και η μπίρα έχουν μαγικά προστατευτικά αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνονται», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Richard Peto, καθηγητής ιατρικών στατιστικών και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.