Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία δεν είναι ποτέ καλό για την υγεία κάποιου, αλλά τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυξάνει τον κίνδυνο, ιδιαίτερα στις γυναίκες, να εμφανίσουν κατάγματα στα οστά.
Για τη μελέτη, καναδοί ερευνητές παρακολούθησαν 20.000 γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 40 έως 70 ετών, από το 2009 έως το 2016. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 5,8 ετών, 497 γυναίκες και 323 άνδρες υπέστησαν κάταγμα.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν 415 μείζονα οστεοπορωτικά κατάγματα (ισχίου, σπονδυλικής στήλης, καρπού ή ποδιού) -260 σε γυναίκες και 155 σε άνδρες-, 353 κατάγματα ποδιών (αστραγάλου, ποδιού, κνήμης) -219 σε γυναίκες και 134 σε άνδρες- και 203 κατάγματα βραχίονα (καρπού, αντιβραχίου ή αγκώνα) – 41 σε γυναίκες και 62 σε άνδρες.
Στις γυναίκες, η μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης (που υποδηλώνει περισσότερο κοιλιακό λίπος) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Για κάθε αύξηση κατά πέντε εκατοστά στην περίμετρο της μέσης, ο κίνδυνος κατάγματος σε οποιοδήποτε σημείο ήταν 3% υψηλότερος και ο κίνδυνος κατάγματος ποδιού ήταν 7% υψηλότερος. Η συσχέτιση μεταξύ της περιφέρειας της μέσης και των καταγμάτων του αστραγάλου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με παχυσαρκία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σταθεροποιήσουν το σώμα τους, όταν σκοντάφτουν, για παράδειγμα», είπε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Anne-Frederique Turcotte, ενδοκρινολόγος και νεφρολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο CHU, στο Κεμπέκ του Καναδά: «Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο όταν το βάρος συγκεντρώνεται στο μπροστινό μέρος του σώματος, υποδηλώνοντας ότι τα άτομα με κατανομή σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης».
Στις γυναίκες, ο μεγαλύτερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων στα πόδια. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με γυναίκες με ΔΜΣ 25, εκείνες με ΔΜΣ 27,5 είχαν 5% μεγαλύτερο κίνδυνο και όσες είχαν ΔΜΣ 40 είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο, ενώ εκείνες με ΔΜΣ 22,5 είχαν 5% χαμηλότερο κίνδυνο.
Μεταξύ των ανδρών, ο υψηλότερος ΔΜΣ και η μεγαλύτερη περίμετρος μέσης δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με κατάγματα, αλλά οι λιποβαρείς άνδρες είχαν διπλάσιο κίνδυνο καταγμάτων στο χέρι από εκείνους με φυσιολογικό βάρος.
«Το εύρημα μας ότι η παχυσαρκία και, ειδικότερα, η κοιλιακή παχυσαρκία, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων στις γυναίκες έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», είπε η Δρ Turcotte: «Τα άτομα με παχυσαρκία που υποφέρουν από κάταγμα είναι πιο πιθανό να έχουν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν πιο αργή αποκατάσταση, να αυξήσουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών και κακής σύζευξης (δηλαδή κατάγματα που μπορεί να μην επουλωθούν σωστά), δημιουργώντας σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης».