Γιατροί στην Ιαπωνία πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στον κόσμο από ζωντανό δότη σε μια ασθενή που ανάρρωσε με από την Covid-19, της οποίας όμως οι πνεύμονες υπέστησαν σοβαρή βλάβη.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο, μια ομάδα 30 γιατρών και νοσηλευτών έφερε εις πέρας μια 11ωρη χειρουργική επέμβαση την προηγούμενη εβδομάδα για να μεταμοσχεύσει σε μια γυναίκα πνευμονικό ιστό από τον σύζυγο και τον γιο της.
«Αποδείξαμε ότι έχουμε τώρα την επιλογή μεταμοσχεύσεων πνευμόνων από ζωντανούς δότες», δήλωσε ο Δρ Hiroshi Date, χειρουργός θώρακα στο νοσοκομείο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επέμβασης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονική βλάβη σε ορισμένους ασθενείς με σοβαρή νόσο. Σε όλο τον κόσμο, αρκετοί ασθενείς έλαβαν μοσχεύματα για την ανάρρωσή τους, αλλά αυτή η περίπτωση ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε ιστό πνεύμονα από ζωντανούς δότες, όπως ανέφερε το νοσοκομείο. Ο Δρ Hiroshi Date δήλωσε ότι η επέμβαση παρέχει ελπίδα σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή πνευμονική βλάβη μετά από Covid-19.
Η ασθενής, η οποία είναι από την περιοχή Κανσάι στα δυτικά της Ιαπωνίας, υπέστη λοίμωξη από κορωνοϊό και εμφάνισε Covid-19 κοντά στα τέλη του 2020. Επί τρεις μήνες βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξης ζωής που λειτούργησε ως τεχνητός πνεύμονας, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου. Ωστόσο, οι πνεύμονες της υπέστησαν τέτοια βλάβη που δεν ήταν λειτουργικοί ή θεραπεύσιμοι και απαιτήθηκε μεταμόσχευση για να ζήσει.
Ο σύζυγος και ο γιος της προσφέρθηκαν να δωρίσουν μέρος των πνευμόνων τους: Ο σύζυγός της δώρισε μέρος του αριστερού του πνεύμονα και ο γιος της έδωσε μέρος του δεξιού του πνεύμονα.
Οι δυο τους είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, ενώ η γυναίκα παραμένει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αν και η κατάστασή της εξελίσσεται κανονικά. Αναμένεται να φύγει από το νοσοκομείο σε περίπου δύο μήνες και να επιστρέψει στην κανονική της ζωή σε περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς.