Οι πληροφορίες που λάβαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας ενδιαφέρουν περισσότερο, είναι πιο πιθανό να εισέλθουν στη μακροπρόθεσμη μνήμη όταν κοιμόμαστε, όπως διαπίστωσε μια πρόσφατη μελέτη.
Ογδόντα συμμετέχοντες οι οποίοι δεν μιλούσαν την ουαλική γλώσσα, διδάχθηκαν ουαλικές λέξεις, κάποιοι το πρωί και κάποιοι προτού πέσουν για ύπνο.
Όσοι κοιμήθηκαν μετά, έδειξαν μεγαλύτερη ικανότητα να μάθουν τις λέξεις και το αποτέλεσμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο σε όσους ενδιαφερόταν πραγματικά για τη γλώσσα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αναμνήσεις που γίνονται αντιληπτές ως σημαντικές, υποβάλλονται σε προνομιακή μεταχείριση από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αν και από καιρό έχει διαπιστωθεί ότι ο ύπνος βοηθά στην εδραίωση των αναμνήσεων, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το φαινόμενο επηρεάζεται και από το πόσο νοιαζόμαστε για κάθε πληροφορία που λαμβάνουμε.
Η μνήμη είναι και θέμα επιθυμίας
Τα ευρήματα συζητήθηκαν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης και πρόκειται σύντομα να δημοσιευθούν στην επιθεώρηση Journal of Sleep Research.
«Το γεγονός και μόνο ότι η γνώμη σας για κάτι φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι πραγματικά εκπληκτικό», δήλωσε ο καθηγητής Mark Blagrove από το Πανεπιστήμιο του Swansea, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με την συνάδελφό του Elaine van Rijn.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε γηγενείς αγγλόφωνους φοιτητές, οι οποίοι έφτασαν πρόσφατα στην Ουαλία και δεν είχαν ζήσει εκεί στο παρελθόν.
Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για tablet, στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν 28 ουαλικές λέξεις και η μετάφρασή τους στα αγγλικά. Η εφαρμογή έλεγξε πόσες από τις λέξεις θυμόταν αμέσως και στη συνέχεια πόσες μετά από 12 ώρες, αφού είχε μεσολαβήσει ύπνος τουλάχιστον ωρών 6 ή καθόλου ύπνος. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να βαθμολογήσουν πόσο εκτιμούσαν την ουαλική γλώσσα.
Στην ομάδα που κοιμήθηκε, υπήρξε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αξίας που έδιναν στην ουαλική γλώσσα και τον αριθμό των ουαλικών λέξεων που κατάφεραν να θυμηθούν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει πως οτιδήποτε έχουμε βιώσει είναι πιο πιθανό να εδραιωθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου στη μνήμη μας, αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά γι’ αυτό.