Οι επιστήμονες έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στον αγώνα κατά των υπερανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα μόριο που αντιστρέφει την αντοχή στα αντιβιοτικά σε πολλαπλά στελέχη των βακτηρίων ταυτόχρονα.
Λοιμώξεις που ήταν προηγουμένως εύκολα ιάσιμες έχουν αναπτύξει ανοσία στα αντιβιοτικά – αλλά οι επιστήμονες έχουν πλέον δημιουργήσει ένα μόριο που επιτίθεται στο ένζυμο το οποίο καθιστά τα βακτήρια ανθεκτικά. Το ειδικό μόριο αντιστρέφει την αντίσταση που επιδεικνύουν τα μικρόβια στα αντιβιοτικά και θα μπορούσε να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά κάποια φάρμακο που είναι σήμερα άχρηστα.
«Έχουμε χάσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε πολλά από τα κύρια αντιβιοτικά μας», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Bruce Geller από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, στο περιοδικό Science όπου δημοσιεύονται τα ευρήματα των ερευνών της επιστημονικής ομάδας.
«Τα πάντα είναι ανθεκτικά σε αυτά τα φάρμακα σήμερα. Αυτό μας οδήγησε να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για να μπορέσουμε να μείνουμε ένα βήμα μπροστά από τα βακτήρια, αλλά όσο και να προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να βρούμε κάτι καινούριο», είπε. «Έτσι, αυτό είναι που μας έμεινε να κάνουμε, είναι τροποποιήσεις στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Όμως μόλις κάνουμε μια χημική αλλαγή, τα μικρόβια μεταλλάσσονται και τώρα είναι ανθεκτικά στα νέα, χημικώς τροποποιημένα αντιβιοτικά».
Τα νέα έρχονται λίγο καιρό μετά από την είδηση ότι μια γυναίκα πέθανε από μια μόλυνση που ήταν ανθεκτική σε κάθε είδους αντιβιοτικό.
Αυτά τα υπερανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια έχουν χαρακτηριστεί ως «βασική απειλή» από τα Ηνωμένα Έθνη και προβλέπεται ότι θα είναι υπεύθυνα για το θάνατο 300 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού.