Την ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών κατά της νόσου Covid-19 επισημαίνει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Τονίζει, δε, ότι η επικείμενη παραλαβή μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του ιού Sars-Cov2 δεν μειώνει τη σημασία του εμβολιασμού, ο οποίος παραμένει βασικό όπλο κατά της πανδημίας.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός σημείωσε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα:
«Η αντοχή του ΕΣΥ δοκιμάζεται εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, από την αρχή της πανδημίας Covid-19. Τώρα, τα κρούσματα ήδη έχουν ανέβει σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από το περσινό φθινόπωρο όπως ανεβαίνουν και οι εισαγωγές, αλλά σε ποσοστά μικρότερα αναλογικά με τα κρούσματα, λόγω των εμβολιασμών. Η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 65% των ενηλίκων αλλά δεν είναι ομοιόμορφη και θα θέλαμε καλύτερη κάλυψη, ειδικά σε ορισμένες περιοχές όπως η βόρεια Ελλάδα. Σε περιοχές όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών δεν είναι ευκαταφρόνητο, αυτό μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο “εύκολο” χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα, ενώ ενισχύουμε περαιτέρω το σύστημα, θεσπίζοντας καλύτερα οικονομικά κίνητρα τόσο για τους υγειονομικούς που ήδη στελεχώνουν το σύστημα όσο και για εκείνους που δραστηριοποιούνται εκτός ΕΣΥ ώστε να συνδράμουν, όπου χρειάζεται».
«Η εμβολιαστική εκστρατεία έχει προχωρήσει καλά έως σήμερα, αφού έχουμε ήδη πάνω από 12,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και πάνω από 6,3 εκατομμύρια πλήρεις εμβολιασμούς. Μπορούμε βέβαια να πάμε και καλύτερα και αυτό θα το επιτύχουμε, αν προχωρήσουμε με ψυχραιμία, χωρίς πόλωση και αν όλοι αποφασίσουμε ότι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος προς την έξοδο από την υγειονομική αλλά και κοινωνική αυτή κρίση. Στόχος μας είναι να πείσουμε, όχι να υποχρεώσουμε. Θέλουμε διάλογο, όχι λύσεις πίεσης. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει το τετραψήφιο νούμερο του ΕΟΔΥ καθώς και πλατφόρμα υποβολής ερωτήσεων (chat) στην ιστοσελίδα του Οργανισμού».
«Μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες ημέρες θα έχουμε παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη μηχανικού αερισμού και νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ωστόσο, η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων – όπως και τα αντιικά χάπια που επίσης αναμένουμε στις αρχές του έτους- δεν καταργούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».
«Εξετάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων, σε συνεννόηση με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές. Παράλληλα, μελετάμε τους τρόπους αναβάθμισης του επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε «άγονες περιοχές». Επιπλέον, έχουμε καταρτίσει μια σειρά από «άυλα» κίνητρα για τους επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν στην περιφέρεια, όπως η ψηφιακή επιστημονική διασύνδεση με κεντρικά νοσοκομεία και η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση».
«Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, εφόσον χρειαστεί. Κανείς ασθενής είτε πάσχει από covid είτε όχι δεν θα μείνει ακάλυπτος».
«Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας έχει διαχρονικά ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, ισχυρότερη από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία απέδειξε ότι μπορούμε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο. Είμαστε λοιπόν, ανοιχτοί σε κάθε συνέργεια, εφόσον αυτή δημιουργεί συνθήκες καλύτερης περίθαλψης, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες. Ήδη αξιολογούνται αιτήματα περιφερειακών νοσοκομείων για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να καλυφθεί ταχύτερα μέσω της σύμπραξης με έναν ιδιώτη και να εξυπηρετήσει τους πολίτες στα πλαίσια του ΕΣΥ».