Μια νέα φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση στη θεραπεία του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο συνδυασμός των φαρμάκων βοήθησε να καταπολεμηθεί πλήρως η μορφή του HIV που προσβάλει τους πιθήκους για σχεδόν δύο χρόνια αφού τα ζώα σταμάτησαν να λαμβάνουν τη θεραπεία, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Τώρα, ελπίζουν ότι η ίδια θεραπεία θα μπορούσε να λειτουργήσει και για τους ανθρώπους.
Τέσσερις εβδομάδες μετά τη θεραπεία, σχεδόν κανένα ίχνος του ιού ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV) δεν μπόρεσε να βρεθεί στο αίμα ή σε γαστρεντερικούς ιστούς των ζώων. Ακόμη και δύο χρόνια αργότερα, οι πίθηκοι φάνηκε να είναι απόλυτα υγιείς.
Η θεραπεία παίρνει τα συνήθη φάρμακα για τον HIV, που είναι γνωστά ως αντιρετροϊκά και τα συνδυάζει με ένα πειραματικό αντίσωμα. Μια πιλοτική έρευνα της επίδρασης του εν λόγω φαρμάκου, που ονομάζεται vedolizumab, σε ασθενείς με λοίμωξη HIV έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα δείξει πως η θεραπεία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε και στους πιθήκους.
«Έχουμε πολύ καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η θεραπεία θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο στους ανθρώπους», δήλωσε ο Lutz Walter, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Πρωτεύοντα Θηλαστικά στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Ίσως είναι μια επανάσταση για τη μελλοντική θεραπεία των ασθενών με HIV».
Σε αντίθεση με πολλές άλλες θεραπευτικές λύσεις για τον HIV, η νέα θεραπεία δεν είναι ένα εμβόλιο, δεν κάνει το σώμα έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά του ιού. Αντ’ αυτού, λειτουργεί βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα μετά τη μόλυνση, βοηθώντας το να στοχεύσει τα λευκά αιμοσφαίρια που έχουν προσβληθεί από τον HIV.
Η θεραπεία βασίστηκε στην κατανόηση ότι όταν ο HIV μολύνει κάποιον, επιτίθεται σε ένα συγκεκριμένο είδος κυττάρων που συγκεντρώνονται στο έντερο. Η θεραπεία εστιάζει στην αντιμετώπιση αυτού του αποτελέσματος, θέτοντας την ασθένεια σε «παρατεταμένη ύφεση», η οποία για τους επιστήμονες είναι μια λειτουργική θεραπεία.
«Η πειραματική θεραπεία φαίνεται να έχει δώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα των πιθήκων την απαραίτητη ώθηση ώστε να θέσει τον ιό σε παρατεταμένη ύφεση», δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Στους πίθηκους δόθηκε αρχικά μια θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα, μια τυπική θεραπεία για τον HIV, η οποία αργότερα σταμάτησε. Σε επτά ζώα δεν δόθηκε καμία περαιτέρω θεραπεία και γρήγορα ο ιός επέστρεψε δριμύτερος. Στους υπόλοιπους οκτώ, δόθηκε αγωγή με vedolizumab: εξ αυτών, οι έξι παρουσίασαν ανάκαμψη των ιικών επιπέδων τα οποία όμως ελέγχθηκαν εντός τεσσάρων εβδομάδων. Τα υπόλοιπα δύο ζώα δεν είχαν αναζωπύρωση της λοίμωξης.
Επιπλέον, τα ζώα που ακολούθησαν την αγωγή με το αντίσωμα είχαν μια σταδιακή αποκατάσταση των βοηθητικών Τ-λεμφοκυττάρων και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είχαν προηγουμένως εξαντληθεί από την επίθεση του HIV.
Η παρατεταμένη ύφεση υπήρξε ένας σημαντικός στόχος των επιστημόνων στις έρευνες για νέες θεραπείες του HIV. Επί του παρόντος, οι περισσότεροι ασθενείς γρήγορα υποτροπιάζουν μόλις σταματήσουν να παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα. Έλεγχος του ιού μετά τη θεραπεία, έχει αναφερθεί μόνο σε μόνο μια χούφτα ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία αμέσως μετά τη μόλυνση.