Οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν αυταπάτες για το πόσο σπουδαίοι είναι και να μην έχουν μεγάλη αίσθηση της ντροπής, αλλά οι ψυχολόγοι λένε ότι είναι επίσης πιθανότερο να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους περισσότερους ανθρώπους.
Μια μελέτη για τον ναρκισσισμό από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ έχει βρει ότι τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να εξοργίζουν τους άλλους, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος ή κατάθλιψη. Ο Έλληνας ψυχολόγος Δρ Κώστας Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της μελέτης, λέει ότι οι αρνητική κριτική στον ναρκισσισμό παραβλέπει τα οφέλη για τους ίδιους τους ναρκισσιστές.
Οι ερευνητές προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ο ναρκισσισμός φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο στις σύγχρονες κοινωνίες εάν και θεωρείται ότι είναι «κοινωνικά τοξικός».
Ως ναρκισσιστές ορίζονται οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να «επιδεικνύουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, να έχουν μια μη ρεαλιστική άποψη ανωτερότητας για τον εαυτό τους, να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση, να δείχνουν ελάχιστη ενσυναίσθηση για στους άλλους και να νιώθουν ελάχιστη ντροπή ή ενοχές». Με τέτοια αρνητικά χαρακτηριστικά, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν γιατί ο ναρκισσισμός είναι τόσο ορατός και συχνά ανταμείβεται αντί να τιμωρείται.
Η έρευνα του Δρ Παπαγεωργίου σε 700 ενήλικες, πάντως, δείχνει ότι, αν και μπορεί να είναι κακός για την κοινωνία, ο ναρκισσισμός φαίνεται να είναι επωφελής για όποιον τον …διαθέτει: Γιατί μπορεί να πατούν επί πτωμάτων και να προκαλούν γύρω τους συναισθηματική βλάβη, όμως οι ίδιοι οι ναρκισσιστές φαίνεται να είναι μονωμένοι ενάντια στο να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους. Έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και είναι λιγότερο πιθανό να βλέπουν τη ζωή ως αγχωτική – με την αυτοπεποίθησή τους και την αυξημένη αίσθηση της ιδιοτέλειας να φαίνονται να είναι οι «προστατευτικές» ιδιότητες.
Αυτό συνάδει με την προηγούμενη έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, η οποία έδειξε ότι οι ναρκισσιστές είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι πετυχημένοι στην εργασία και την κοινωνική τους ζωή – χάρη σε μια «ψυχική σκληρότητα» που τους βοηθά να ξεπερνούν την απόρριψη και την απογοήτευση.
«Αν και φυσικά δεν είναι όλες οι διαστάσεις του ναρκισσισμού καλές, ορισμένες πτυχές του μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Δρ Παπαγεωργίου. Αυτά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε ως καλά ούτε ως κακά, «αλλά ως προϊόντα της εξέλιξης και της έκφρασης της ανθρώπινης φύσης που μπορεί να είναι ωφέλιμα ή επιβλαβή ανάλογα με το πλαίσιο».