Ο παγκόσμιος απολογισμός θανάτων από την Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, έφτασε τα πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, 19 μήνες μετά την πρώτη επίσημη ανακήρυξη της εξάπλωσης του ιού ως πανδημίας.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πιστεύουν ότι ο πραγματικός θλιβερός απολογισμός μπορεί να είναι στην πραγματικότητα δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, καθώς είναι δεδομένο ότι υπάρχει υποκαταγραφή σε πάρα πολλές χώρες.
Ο έως τώρα αριθμός των θανάτων από την Covid-19 ξεπερνά κατά πολύ αυτόν άλλων ιογενών επιδημιών του 21ου αιώνα και των περισσότερων του 20ου αιώνα, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την ισπανική γρίπη.
Από τότε που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019, ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε γρήγορα σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου και ανακηρύχθηκε πανδημία τον Μάρτιο του 2020.
Ο ιός από τότε έχει μεταλλαχθεί σε περισσότερες από δώδεκα νέες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Δεκάδες χώρες έχουν καταγράψει περισσότερους από 1.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο σε ορισμένες χώρες. Στην Ελλάδα, μετράμε σχεδόν 16.000 θύματα, ενώ τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας πλησιάζουν τις 750.000.
Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και η Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγράψει δυσανάλογα περισσότερους από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως.
Ο Δρ Wafaa El-Sadr, διευθυντής στο ICAP, ένα παγκόσμιο κέντρο υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτήν την πανδημία είναι ότι πλήττει περισσότερο τις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Αυτή είναι η ειρωνεία της Covid-19».
Οι πλουσιότερες χώρες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και μεγαλύτερες αναλογίες ηλικιωμένων, επιζώντων από καρκίνο και φιλοξενούμενων σε γηροκομεία, δηλαδή ανθρώπους που είναι όλοι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην Covid-19, σημείωσε ο Δρ El-Sadr. Οι φτωχότερες χώρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων, που είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό.