Οι νεαρές γυναίκες μπορεί να έχουν καλύτερη αεροβική φυσική κατάσταση από τους νεαρούς άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ενώ οι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει κυρίως ότι οι άνδρες τα καταφέρνουν καλύτερα από τις γυναίκες στο γυμναστήριο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βατερλώ στον Καναδά διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είναι σε θέση να αντλούν οξυγόνο από το αίμα με ταχύτερο ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους άνδρες σε αερόβιες δραστηριότητες.

Ο καθηγητής Thomas Beltrame και μια ομάδα επιστημόνων μέτρησαν την πρόσληψη οξυγόνου και τα ποσοστά εξαγωγής οξυγόνου των μυών σε 18 νέους άνδρες και γυναίκες, ενώ ασκούνταν τρέχοντας σε διάδρομο. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρόμοια ηλικία και βάρος, ώστε να εξασφαλιστεί μια σωστή σύγκριση και ένα δίκαιο αποτέλεσμα.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τρεις ασκήσεις τρεξίματος στο διαδρόμου, μέτριας έντασης, κατά τη διάρκεια των οποίων η επεξεργασία του οξυγόνου από τον οργανισμό τους καθενός παρακολουθούνταν στενά.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εννέα γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη επεξεργάζονταν το οξυγόνο με μέσο ρυθμό 30% ταχύτερο από τους άνδρες, ενώ ασκούνταν. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες είχαν καλύτερες επιδόσεις και ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μυϊκή κόπωση, μετά την προπόνηση.

«Τα ευρήματα είναι εντελώς αντίθετα με την υπόθεση της κοινής γνώμης ότι τα σώματα των ανδρών είναι εκ φύσεως πιο αθλητικά», εξήγησε ο Beltrame. «Ενώ δεν γνωρίζουμε γιατί οι γυναίκες έχουν ταχύτερη πρόσληψη οξυγόνου, η μελέτη αυτή κλονίζει τη λαϊκή σοφία. Θα μπορούσε στο μέλλον να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την αξιολόγηση και την αθλητική εκπαίδευση».

Η μελέτη του Beltrame είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει την πρόσληψη οξυγόνου από τον οργανισμό, ειδικά σε νεαρούς, υγιείς ενήλικες και είχε αρχικά πιστευτεί ότι οι άνδρες θα έδειχναν ένα ταχύτερο αερόβιο σύστημα από τις γυναίκες. Τα ευρήματά του έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες είναι εκ φύσεως πιο αθλητικοί από τις γυναίκες, λόγω των εγγενών διαφορών στο ύψος, το βάρος, το σωματικό λίπος και τη μυϊκή μάζα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition και Metabolism.