Η επί μακρόν κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την καλύτερη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η άνοια είναι μια πάθηση που συνδέεται με μια συνεχιζόμενη μείωση της γνωστικής λειτουργίας, η οποία δεν μπορεί να θεραπευθεί ή να ανασταλεί. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία.
Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, Health and Aging, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών με κέλυφος σε 4.822 Κινέζους ενήλικες άνω των 55 ετών. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 10 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα -το ισοδύναμο με δύο κουταλάκια του γλυκού- συνδέεται θετικά με τη βελτίωση της σκέψης, της λογικής και της μνήμης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ίδια ποσότητα ξηρών καρπών με κέλυφος θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων έως και κατά 60%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε, «αποφεύγοντας αποτελεσματικά μια φυσική μείωση της γνωστικής λειτουργίας που θα συνέβαινε σε δύο χρόνια».
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία της Έρευνας για την Υγιεινή Διατροφή της Κίνας από μια περίοδο 22 ετών και διαπίστωσε ότι το 17% των συμμετεχόντων έτρωγαν τακτικά ξηρούς καρπούς (κυρίως φιστίκια). Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών συστατικών που η Δρ Ming Li, η επικεφαλής της μελέτης, πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της γνωστικής παρακμής.
«Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με διατροφικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη γνωστική υγεία», δήλωσε. «Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τη μείωση της γνωστικής ικανότητας που σχετίζεται με την ηλικία και τη νευροεκφυλιστική νόσο, οι διαφοροποιήσεις στη διατροφή των ανθρώπων προσφέρουν οφέλη στους ηλικιωμένους».
Η Di Li προσθέτει ότι η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει μια άμεση σύνδεση μεταξύ της γνωστικής ικανότητας και της κατανάλωσης ξηρών καρπών σε ηλικιωμένους.
«Η γήρανση του πληθυσμού είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα», δήλωσε η ερευνήτρια και σημείωσε ότι ο πληθυσμός μεγάλης ηλικίας είναι ένα «τεράστιο θέμα» στην Κίνα, «καθώς ο πληθυσμός γερνά πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο».
Μέχρι το 2050, 330 εκατομμύρια Κινέζοι θα είναι άνω των 65 ετών και 90,4 εκατομμύρια θα είναι άνω των 80 ετών, αντιπροσωπεύοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας στον κόσμο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια στον κόσμο εκτιμάται σε 47 εκατομμύρια και αναμένεται να ανέλθει σε 75 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας εκτιμάται ότι σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.