Στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη απόφαση των Βρετανών να εγκρίνουν πρώτοι το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, αλλά και στην αναγκαιότητα των γενικών εμβολιασμών: «Αυτό δεν ξαφνιάζει εμάς τους παιδιάτρους, καθώς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών έχουμε αντιδράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στη διάρκεια μικρότερων επιδημικών εξάρσεων, σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών.
»Το Νοέμβριο του 1999, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας οροομάδος C. Είχαν προηγηθεί μεγάλες επιδημικές εξάρσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990 – οι μεγαλύτεροι εξ’ υμών σίγουρα θα το θυμάστε – με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά βρέφη, παιδιά και έφηβοι από μηνιγγίτιδα σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.
»Θα θυμάστε ίσως και οι μεγαλύτεροι ότι και τότε έκλειναν τα σχολεία για απολύμανση, κάθε φορά που είχαμε κρούσμα σε μια σχολική μονάδα. Οι μελέτες για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου τότε, χρησιμοποίησαν μια πρωτοπόρα τεχνική, την τεχνική των συζευγμένων πολυσακχαρικών εμβολίων και ενώ ξεκίνησαν οι μελέτες από το 1994, αυτές ολοκληρώθηκαν πέντε χρόνια αργότερα, το 1999, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα αυτό να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.
»Μέσα σε λίγους μήνες οι Βρετανοί, πρώτοι στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, πέτυχαν να εμβολιάσουν το 80% των παιδιών και των εφήβων τους, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της μηνιγγίτιδας στην χώρα τους κατά 90%.
»Πολύ πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγους μήνες σημειώθηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά κοκκύτη σε βρέφη κάτω των 3 μηνών, με αποτέλεσμα και αρκετούς θανάτους μικρών βρεφών, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμβολιάσουν όλες τις εγκύους, σπάζοντας πολλά ταμπού. Πέτυχαν μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες να εμβολιαστεί το 78% των εγκύων που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και έτσι σταμάτησαν την επιδημική έξαρση του κοκκύτη στην χώρα και διαφύλαξαν αποτελεσματικά τα μικρά βρεφάκια τους. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
»Η αγγλική πρωτοβουλία συνεπώς δεν μας ξαφνιάζει. Οι Βρετανοί έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση. Έχουν αποδειχθεί πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση προκλήσεων στην Δημόσια Υγεία.
»Και όλα αυτά τα παραδείγματα σας τα λέω, για να δείξω πως η εφαρμογή ενός γενικού εμβολιασμού, όποτε απαιτείται για λόγους Δημόσιας Υγείας, πραγματικά σώζει ζωές».