Πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαφορετική γενετική βάση, που καθορίζει αν κάποιος θα είναι πρωινός τύπος (δηλαδή ξυπνά και κοιμάται νωρίς) ή, αντίστροφα, νυχτερινός τύπος (ξυπνά και κοιμάται αργότερα). Οι πρωινοί τύποι είναι γνωστοί και ως «κορυδαλλοί», ενώ οι νυχτερινοί ως «κουκουβάγιες».

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι νυχτερινοί τύποι έχουν περισσότερες μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές νόσους. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, οι «κουκουβάγιες» αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους «κορυδαλλούς», διότι οι πρώτοι πάσχουν από περισσότερες ασθένειες (διαβήτη, νευρολογικές κ.ά.), καθώς και διαταραχές ψυχικής υγείας σε σχέση με τους δεύτερους.

Η δημοσίευση στο Chronobiology International, αναφέρει ότι μελετήθηκαν στοιχεία για 434.000 ανθρώπους ηλικίας 38 έως 73 ετών, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί κατά πόσο είναι πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι.Μελετήθηκε το ιατρικό ιστορικό τους σε βάθος εξαετίας. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι νυχτερινοί τύποι έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.

Οι νυχτερινοί τύποι έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό περιβάλλον τους. Μπορεί να είναι το ψυχολογικό στρες, το ότι τρώνε σε λάθος ώρα για το σώμα τους, ότι δεν ασκούνται αρκετά, ότι δεν κοιμούνται αρκετά, ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Υπάρχει μια γκάμα ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ότι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως μιλάμε πλέον για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν μπορεί να αγνοείται. Θα πρέπει να βρεθεί με ποιον τρόπο οι νυχτερινοί τύποι θα αρχίσουν και θα τελειώνουν τη δουλειά τους πιο αργά, όπου αυτό τουλάχιστον είναι εφικτό πρακτικά.

Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να ζουν μια ζωή σε σχεδόν διαφορετικές χρονικές ζώνες, σε σχέση με το βιολογικό τους ρολόι μοιάζουν σαν να έχουν κάνει διηπειρωτικό ταξίδι και βιώνουν ένα συνεχές  jet lag.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζουν τη σημασία της χρονοβιολογίας (η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των βιολογικών μας ρυθμών) επιτρέποντας στους υπαλλήλους τους να φτιάχνουν το δικό τους ωράριο εργασίας, σύμφωνα με τις ώρες που είναι αποδοτικότεροι.