Η ηλικία κατά την οποία τα αγόρια μπαίνουν στην εφηβεία συνδέεται με το πότε οι μητέρες τους ξεκίνησαν να έχουν περίοδο, σύμφωνα με μια μελέτη.
Οι μητέρες που είχαν περίοδο νωρίτερα από τις συνομήλικές τους είχαν γιους που είχαν τριχοφυΐα στις μασχάλες, ακμή και αλλαγή στη φωνή δύο μήνες νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους, ενώ οι κόρες τους ανέπτυξαν στήθος έξι μήνες νωρίτερα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 16.000 μητέρες και παιδιά στη Δανία. Ένας από τους συγγραφείς της, ο Δρ Nis Brix, από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, δήλωσε: «Κάθε φορά που ένας γιατρός συναντά έναν ασθενή με καθυστερημένη ή πρώιμη εφηβεία, ο γιατρός αποκτά το οικογενειακό ιστορικό του. Η σχέση μεταξύ της εφηβικής ηλικίας της μητέρας και της εφηβικής ηλικίας του γιου έχει παρατηρηθεί, αλλά τώρα τα δεδομένα μας από μια μεγάλη μελέτη την επιβεβαιώνουν».
Η ηλικία που τα αγόρια και τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία μειώνεται σταδιακά σε όλον τον κόσμο – κατά μέσο όρο είναι τα 11 χρόνια για τα κορίτσια και τα 12 για τα αγόρια. Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στη βελτίωση της υγείας και της διατροφής στον εκβιομηχανισμένο κόσμο – αλλά μελέτες έχουν επίσης δείξει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της πρώιμης έναρξης της εφηβείας.
Το 2015, μια μελέτη έδειξε ότι η πρόωρη ή καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, πρώιμης εμμηνόπαυσης και καρδιαγγειακής νόσου.
Στα κορίτσια, πρώιμη ορίζεται η εφηβεία όταν ξεκινάει μεταξύ οκτώ και 11 ετών, ενώ ως καθυστερημένη ορίζεται όταν ξεκινάει μεταξύ 15 και 19 ετών. Στα αγόρια, μια κανονική εφηβεία ξεκινάει μεταξύ 9 και 14 ετών.
Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο υποστήριξε ότι η πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια συνδέθηκε επίσης με αυξημένη πιθανότητα προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση.
«Τόσο οι γενετικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν αναμφισβήτητα το χρονοδιάγραμμα της εφηβείας», δήλωσε η Δρ Christine Wohlfahrt-Veje, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και μία από τους κύριους συγγραφείς μιας μελέτης του 2016 που εξέτασε την πορεία της εφηβείας.
«Τα αγόρια και τα κορίτσια κληρονομούν γονίδια τόσο από τις μητέρες όσο και από τους πατέρες – αλλά οι πρώιμοι εφηβικοί δείκτες, η εμφάνιση στήθους και ηβική τριχωφυΐα στα κορίτσια εξαρτώνται λιγότερο από τη γενετική και επομένως περισσότερο από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες».