Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αναζήτησε στο διαδίκτυο τους πιο συνηθισμένους μύθους για το πώς να επιτύχουμε έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Στη συνέχεια, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health, τους καταρρίπτουν με επιστημονικά στοιχεία.

Μύθος 1 – Μπορείτε να είστε μια χαρά με λιγότερο από πέντε ώρες ύπνου
Αυτός είναι ένας μύθος που κρατάει χρόνια και δεν λέει να μας αφήσει. Η πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ λέγεται ότι κοιμόταν μόνο τέσσερις ώρες κάθε νύχτα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς: η ανταλλαγή ωρών στο κρεβάτι για επιπλέον χρόνο στο γραφείο δεν είναι μια ασυνήθιστη ιστορία στους κύκλους των πολυάσχολων ανθρώπων.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η πεποίθηση ότι λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου είναι αρκετές, είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς μύθους για την υγεία: «Έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι ύπνος για πέντε ώρες ή λιγότερο μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Rebecca Robbins. Αυτές περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια και μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Επτά έως οκτώ ώρες ύπνου θα πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Μύθος 2 – Λίγο αλκοόλ και κοιμόμαστε σαν πουλάκια
Το «ένα ποτηράκι για να χαλαρώσω και να κοιμηθώ» είναι μύθος, λέει η ομάδα, είτε πρόκειται για ένα ποτήρι κρασί, δύο δάκτυλα ουίσκι ή ένα μπουκάλι μπίρα. «Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, αλλά μειώνει δραματικά την ποιότητα της ανάπαυσης σας εκείνο το βράδυ», δήλωσε η Δρ Robbins. Διαταράσσει ιδιαίτερα το στάδιο REM του ύπνου, το οποίο είναι σημαντικό για τη μνήμη και τη μάθηση.

Οπότε ναι μεν κοιμάστε ευκολότερα, αλλά κάποια από τα οφέλη του ύπνου χάνονται. Το αλκοόλ είναι επίσης διουρητικό, επομένως μπορεί να βρεθείτε με μια γεμάτη ουροδόχο κύστη στη μέση της νύχτας.

Μύθος 3 – Βλέποντας τηλεόρασης στο κρεβάτι χαλαρώνουμε
Η Δρ Robbins υποστηρίζει: «Συχνά, όταν παρακολουθούμε τηλεόραση το βράδυ, είναι το δελτίο ειδήσεων… είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή άγχος». Αλλά ακόμη και η αγαπημένη μας σειρά μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση: Το επεισόδιο «Κόκκινος Γάμος» του Game of Thrones π.χ., δύσκολα θα χαρακτηριζόταν χαλαρωτικός…

Το άλλο θέμα με την τηλεόραση -μαζί με τα smartphones και τα tablet- είναι ότι εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή μελατονίνης, της λεγόμενης και ορμόνης του ύπνου.

Μύθος 4 – Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, παραμείνετε στο κρεβάτι
Στριφογυρίζετε στο κρεβάτι, μετράτε προβατάκια, αλλά ο ύπνος δεν σας παίρνει με τίποτα. Θα πρέπει να συνεχίσετε τις προσπάθειες;

Όχι, γιατί «αρχίζετε να συνδέετε το κρεβάτι σας με την αϋπνία», λέει η Δρ Robbins. «Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να κοιμηθούμε, αλλά αν περάσει πολύ περισσότερος χρόνος από αυτό, σηκωθείτε από το κρεβάτι, αλλάξτε περιβάλλον και κάντε κάτι που δεν θέλει σκέψη». Η συμβουλή της; Πηγαίνετε να διπλώστε μερικές κάλτσες.

Μύθος 5 – Πέντε λεπτά ακόμη
Ποιος δεν είναι έχει χρησιμοποιήσει το snooze στο τηλέφωνό του, νομίζοντας ότι έξι επιπλέον λεπτά στο κρεβάτι θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά;

Αλλά η ερευνητική ομάδα λέει ότι όταν χτυπάει για πρώτη φορά το ξυπνητήρι, θα πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι. «Πάρτε το απόφαση ότι θα είστε κάπως νυσταγμένοι -όλοι έτσι είμαστε- αλλά αντισταθείτε στον πειρασμό να πατήσετε “Αναβολή”. Το σώμα σας θα μπει ξανά σε φάση ύπνου, αλλά θα είναι πολύ ελαφρύς, χαμηλής ποιότητας ύπνος».