Οι αφρικανικές χώρες με μικρές και μεσαίες οικονομίες πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για λιγότερο αποτελεσματικά φάρμακα, ανέφερε μια ελληνίδα κορυφαία ειδικός στον τομέα της υγείας.

Σε χώρες όπως η Ζάμπια, η Σενεγάλη και η Τυνησία, καθημερινά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη μπορεί να κοστίζουν έως και 30 φορές περισσότερο από ό,τι σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Οι αγορές φαρμάκων στις φτωχότερες χώρες «απλά δεν λειτουργούν», δήλωσε η Καλυψώ Χαλκίδου από το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (Centre for Global Development). Δήλωσε ότι «ο ανταγωνισμός είναι διαλυμένος» εξαιτίας μιας «συγκεντρωμένης αλυσίδας εφοδιασμού».

Η κ. Χαλκίδου, διευθύντρια Παγκόσμιας Πολιτικής Υγείας στην οργάνωση, συντάσσει μια έκθεση σχετικά με τις προμήθειες φαρμάκων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες με μικρή και μεσαία οικονομία αγοράζουν μικρότερη ποικιλία φαρμάκων, με αποτέλεσμα χαμηλότερο ανταγωνισμό, μικρότερη ρύθμιση της αγοράς και ποιότητα φαρμάκων.

Οι πλουσιότερες χώρες, χάρη στο περισσότερο δημόσιο χρήμα και τις έντονα ελεγχόμενες διαδικασίες για την αγορά φαρμάκων, είναι σε θέση να προμηθεύονται φθηνότερα φάρμακα. Ωστόσο, οι φτωχότερες χώρες τείνουν να αγοράζουν τα ακριβότερα φάρμακα αντί για φθηνότερα μη επώνυμα φαρμακευτικά προϊόντα (γενόσημα) που αποτελούν το 85% της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι χώρες με μικρή και μεσαία οικονομία «έχουν μικρή ικανότητα διαπραγμάτευσης των τιμών και αγοράς προϊόντων διασφαλισμένης ποιότητας», ενώ οι τιμές συχνά ανεβαίνουν εξαιτίας φόρων και διαφθοράς. Η λιγότερο αυστηρή ρύθμιση της αγοράς επίσης σημαίνει ότι η ποιότητα των φαρμάκων δεν είναι τόσο υψηλή: «Χωρίς ρύθμιση, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φάρμακα δεν λειτουργούν, οπότε πληρώνετε επιπλέον χρήματα για πράγματα που πιστεύουν ότι θα είναι αποτελεσματικά – αν και δεν είναι απαραίτητα», εξήγησε η κα Χαλκίδου.

Η έκθεση συνιστά τη βελτίωση της παγκόσμιας συνεργασίας και τη μεταρρύθμιση της πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς στοχευμένες πολιτικές αλλαγές στις χώρες αυτές για τη βελτίωση των πρακτικών προμηθειών φαρμάκων.