Ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι είναι συνδεδεμένος στο μυαλό μας με τη πρόσληψη βιταμίνης C. Δεν είναι άλλωστε περίεργο, ότι όλα τα φρούτα και λαχανικά όταν πρόκειται για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα συγκρίνουμε με το πορτοκάλι.
Ένα ποτήρι 250 ml με 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι ξεπερνά έως και 200% τη συνιστώμενη ημερήσια πρόληψη σε βιταμίνη C, η οποία είναι ιδανική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά θα ήταν άδικο να μείνουμε μόνο σ’ αυτό και να αγνοήσουμε όλα τα υπόλοιπα οφέλη που έχουμε πίνοντας μία φρεσκοστημένη πορτοκαλάδα.
Από θερμιδική άποψη τα 250ml μας δίνουν 90 kcal και καλύπτουν σύμφωνα με τους διατροφολόγους τις δύο από τις πέντε μερίδες φρούτων που πρέπει να τρώμε την ημέρα σε μία ισορροπημένη διατροφή.
Σε μία πορτοκαλάδα υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με αντιοξειδωτικές δράσεις, (φλαβονοειδή – λεμονοειδή – καροτενοειδή), οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού. Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη για τον οργανισμό, από τον συνδυασμό των αντιοξειδωτικών με την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και αμινοξέων που υπάρχουν στα πορτοκάλια, είναι τα εξής:
– Μειώνει την LDL (κακή χοληστερίνη) λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.
– Το φολικό οξύ, το μαγνήσιο και το κάλιο δρουν προστατευτικά για την καρδιά και τα αγγεία αλλά και για τα κύταρρα του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων. Παράλληλα, το φολικό οξύ βοηθά σημαντικά στην ενδυνάμωση της μνήμης.
– Στις γυναίκες τα οφέλη από τις τροφές που περιέχουν φυλλικό οξύ συνήθως είναι γνωστά, ειδικά όταν έχουν περάσει από το στάδιο της εγκυμοσύνης. Για τους άντρες είναι λιγότερο γνωστό ότι τροφές όπως το πορτοκάλι, πλούσιο σε φυλλικό οξύ, βοηθά στην καλή υγεία του σπέρματος, το οποίο και προστατεύει από γενετικές βλάβες.
– Για το πρόβλημα της δυσκοιλότητας, που αποτελεί πλέον ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά προβλήματα του συγχρονού ανθρώπου, ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι κάθε πρωί βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.
– Η κατανάλωση πορτοκαλιών όπως και γενικότερα εσπεριδοειδών προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου όπως του δέρματος, του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα.
– Η κατανάλωση ενός φρέσκου χυμού πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γι’ αυτό άλλωστε πολλοί διατροφολόγοι τη συνιστούν ως πρωινό σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πιουν γάλα, λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη.
– Όσον αφορά την ομορφιά και το δέρμα, μία πορτοκαλάδα την ημέρα βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου, στην καταπολέμηση των πανάδων και των δυσχρωμιών, προσφέροντας λάμψη και ζωντάνια. Παράλληλα, η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχοντας περισσότερη βιταμίνη C ακόμη και από το εσωτερικό, χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία αλλά και στην αρωματοποιία λόγω του αιθέριου ελαίου που έχει.
– Ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι, ο πιο διαδομένος παγκοσμίως, είναι γευστικός, τονωτικός, ξεδιψαστικός και μας χαρίζει λάμψη και υγεία. Τι καλύτερο για να τον υιοθετήσουμε καθημερινά στη διατροφή μας, ειδικά σε μία χώρα με πολλές και καλές ποικιλίες πορτοκαλιών;
Να θυμάστε όμως, ότι καλό είναι να αποφεύγουμε τα κερωμένα πορτοκάλια, συνήθως εισαγωγής, μιας και τα χημικά ίσως εισχωρούν και στο εσωτερικό, σύμφωνα με διάφορες ενώσεις καταναλωτών ανά τον κόσμο.