Δημοσίευμα της Guardian αναφέρει πως ο καθηγητής συμπεριφορικών επιστημών στο London School of Economics, Πολ Ντόλαν, μιλώντας στο φεστιβάλ Hay δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνάς του δεν συμφωνούν με την επικρατούσα άποψη, ότι οι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι αν δεν έχουν παντρευτεί και δεν έχουν κάνει παιδιά.
Ο Ντόλαν στο βιβλίο του «Happy Ever After: Escaping The Myth of The Perfect Life», ισχυρίζεται ότι ο γάμος μπορεί πραγματικά να ωθήσει σε μία ζωή με λιγότερο άγχος και να βοηθήσει στην οικονομική ανέλιξη, αλλά μόνο όσο αφορά τους άντρες. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα παντρεμένα ζευγάρια ως συλλογικότητες δηλώνουν πιο ευχαριστημένα, αλλά και πάλι αυτό στην πλειοψηφία οφείλεται στο πώς βιώνει τον γάμο ο άντρας της υπόθεσης και όχι η γυναίκα.
«Οι έγγαμοι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλες υποομάδες του πληθυσμού, αλλά μόνο όταν ο/η σύζυγός τους βρίσκεται στο δωμάτιο και τους ρωτάει κάποιος πόσο ευτυχισμένοι είναι. Όταν ο σύντροφος δεν είναι παρών απαντούν: γ….α, χάλια» αναφέρει ο Ντόλαν.
Η συμβουλή του είναι η εξής: «Το μόνο που έχω να πω είναι το εξής αν είσαι άνδρας, θα πρέπει πιθανώς να παντρευτείς. αν είσαι γυναίκα, μην κάνεις τον κόπο».
Οι άνδρες ωφελούνται με τον γάμο, σύμφωνα με τον Ντόλαν, επειδή μέσα σε αυτό το πλαίσιο παίρνουν λιγότερα ρίσκα, κερδίζουν περισσότερα χρήματα στην εργασία και ζουν λίγο περισσότερο. Είναι δηλαδή πιο ήσυχη και τακτοποιημένη η ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, οι παντρεμένες γυναίκες πεθαίνουν νωρίτερα από ότι αυτές που δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Ακόμα, η υγιέστερη και πιο υγιής υποομάδα του πληθυσμού είναι οι γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ή δεν είχαν παιδιά.
Παρά τα οφέλη ενός τέτοιου τρόπου ζωής για τις γυναίκες, ο Ντόλαν λέει πως η επικρατούσα αντίληψη ότι ο γάμος και τα παιδιά αποτελούν παράγοντες επιτυχίας και ευτυχίας, μπορεί να οδηγήσει κάποιες γυναίκες να αισθάνονται δυστυχισμένες επειδή στιγματίζονται κοινωνικά.