Τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ανιχνεύσιμα ακόμη και 20 χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου, λένε οι ερευνητές.
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη εντοπίστηκαν σε ανθρώπους πολύ προτού αναπτύξουν προδιαβήτη, συχνά έναν πρόδρομο στον διαβήτη τύπου-2, όπως ανακαλύφθηκε σε μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις για να σταματήσει η ασθένεια εν τη γενέσει της πρέπει να ξεκινούν πολύ νωρίτερα στη ζωή, λένε οι συγγραφείς της.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να διαγνωστεί εσφαλμένα μετά την ηλικία των 30 ετών.
Η ιαπωνική μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ του 2005 και του 2016, εξέτασε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη 27.000 μη διαβητικών ατόμων, ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στη συγκεκριμένη ορμόνη και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Ένας υψηλός ΔΜΣ είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες έως ότου διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2, προδιαβήτη -όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ασυνήθιστα υψηλά- ή το τέλος του 2016, όποιο και αν ήρθε πρώτο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, διαγνώστηκαν 1.067 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι άνθρωποι που εμφάνισαν διαβήτη είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη, μαζί με υψηλότερους ΔΜΣ, μέχρι και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση.
Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε και σε όσους εμφάνισαν προδιαβήτη – τα ίδια προειδοποιητικά σημάδια, αν και σε μικρότερο βαθμό, ήταν ανιχνεύσιμα περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα.
Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 περνούν πρώτα το στάδιο του προδιαβήτη, οι ερευνητές λένε ότι τα προειδοποιητικά σημάδια της πάθησης μπορεί να είναι ανιχνεύσιμα ακόμη και περισσότερο από 20 χρόνια πριν από τη διάγνωση.
Ο Δρ Hiroyuki Sagesaka, από το νοσοκομείο Aizawa στο Matsumoto της Ιαπωνίας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Θα πρέπει να παρέμβουμε πολύ νωρίτερα από το στάδιο του προδιαβήτη για την πρόληψη της εξέλιξης σε πλήρη διαβήτη. Μια πολύ πιο έγκαιρη παρέμβαση, είτε φαρμακευτική είτε για αλλαγή τρόπου ζωής, είναι απαραίτητη».