Οι ειδικοί συνιστούν στους περισσότερους ενήλικες να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες κάθε νύχτα. Εάν όμως ανήκετε στο ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων που κοιμούνται λιγότερο (ή περισσότερο), η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία σας.
Πολλές έρευνες επισημαίνουν τον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα ως κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Η τακτική άσκηση μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή, ενώ ο πολύ λίγος ή πολύς ύπνος μπορεί να τη συντομεύσει.
Όμως αυξάνονται τα στοιχεία ότι η άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του κακού ύπνου. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με διαταραχές ύπνου. Και μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επιδεινώσουν τον αντίκτυπο του κακού ύπνου στις πιθανότητες πρόωρου θάνατου, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Η πιο πρόσφατη τέτοια μελέτη υποδηλώνει ότι η πολύ άσκηση μπορεί ουσιαστικά να εξαλείψει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με τον πολύ λίγο ή πάρα πολύ ύπνο.
Αυτή η μελέτη είναι μοναδική, λένε οι ερευνητές, επειδή χρησιμοποίησε επιταχυνσιόμετρα (αισθητήρες παρακολούθησης κίνησης) για να ποσοτικοποιήσει τον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα.
Περίπου 92.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40 έως 73 ετών, φορούσαν τους αισθητήρες δραστηριότητας για μια εβδομάδα, για να μετρηθεί πόσο κινούνταν και κοιμούνταν. Στα επόμενα 7 χρόνια, 3.080 από αυτούς πέθαναν, κυρίως από καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο.
Όπως θα περίμενε κανείς, οι συμμετέχοντες που ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ασκούνταν περισσότερο και κοιμούνταν 6 έως 8 ώρες τη νύχτα.
Σε σύγκριση με αυτήν την ομάδα, όσοι ασκούνταν λιγότερο και κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια αυτών των 7 ετών. Οι λιγότερο δραστήριοι άνθρωποι που κοιμούνταν 6-8 ώρες είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν και ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς υψηλότερος για εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες από 8 ώρες τη νύχτα.
Αλλά αυτοί οι κίνδυνοι εξαφανίστηκαν για τους συμμετέχοντες που κοιμούνταν λίγο ή πολύ και έκαναν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, δηλαδή 30 λεπτά άσκησης 5 ημέρες την εβδομάδα.
«Η άσκηση καταπολεμά τις φλεγμονώδεις και μεταβολικές λανθασμένες ρυθμίσεις και την ανώμαλη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Jihui Zhang: αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες δυνητικά θανατηφόρα προβλήματα υγείας.
Η μελέτη ωστόσο εγείρει ένα πρακτικό ερώτημα: Εάν δεν κοιμόμαστε όσο πρέπει, πώς θα βρούμε την ενέργεια και την όρεξη για άσκηση;
Η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το ένα για να διορθώσετε το άλλο: Η άσκηση και ο ύπνος έχουν μια ισχυρή σχέση: Η άσκηση βελτιώνει τον ύπνο, ενώ ο καλύτερος ύπνος διευκολύνει τη διατήρηση ενός προγράμματος άσκησης.