Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο δέντρο παγκοσμίως, με παραγωγή που φτάνει τα 60 εκατ. τόνους μήλα κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα μετά τα ροδάκινα, τα μήλα κατέχουν τη δεύτερη θέση στην ετήσια παραγωγή. Παράλληλα, στο Πήλιο καλλιεργείται, σε μικρή όμως κλίμακα, η ελληνική ποικιλία, το γνωστό μας φιρίκι.
Το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του φθινοπώρου και ίσως ένα από τα πιο θρεπτικά περιέχει βιταμίνες A,B6, B12,C, D,ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, φολικό οξύ, βιοτίνη, φυτικές ίνες. Ένα μέτριο μήλο έχει γύρω στις 80 – 90 kcal (52 kcal/ 100 gr).
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, έλεγαν όταν ήμασταν μικροί. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε γιατί μετά από τόσα χρόνια θα επαναλάβουμε το ίδιο και στα δικά μας παιδιά.
ΔΙΑΙΤΑ: Μας βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς διευκολύνει την καύση λίπους και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
ΠΕΨΗ: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία των εντέρων, μειώνει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στα προβλήματα δυσπεψίας.
ΔΟΝΤΙΑ: Λόγω των φυτικώ ινών απομακρύνονται τα υπολλείματα τροφών από τα δόντια και λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων που έχει ένα μήλο μετά από το κυρίως γεύμα μπορεί να σκοτώσει έως και το 80% των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο στόμα, προλαμβάνοντας ουλίτιδα και τερηδόνα.
ΑΣΘΜΑ: Ειδικά οι καπνιστές θα πρέπει να τρώνε ένα μήλο καθημερινά, καθώς λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει βοηθά στην εξασθένηση των συμπτωμάτων που προέρχονται από το άσθμα.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: Λόγω της πηκτίνης , ένα μήλο την ημέρα μπορεί να ρίξει την LDL (κακή χοληστερίνη) έως και 40% μέσα σε ένα μήνα!
ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Εξαιτίας των διαλυτών φυτικών ινών, μπορεί και ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα και μαζί με τα αχλάδια, τα μύρτιλλα και το σταφύλι θεωρείται ότι συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Όλες οι ποικιλίες μήλων έχουν βιταμίνη C που βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, πολύ περισσότερο τα πράσινα μήλα επειδή περιέχουν και λουτεΐνη.
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Τα μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στα μήλα αυξάνουν την οστική πυκνότητα και βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Η κατανάλωση μήλων έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μάχη κατά διάφορων μορφών καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη.
ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ: Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ καθώς η κερσετίνη που περιέχει προστατεύει τα κύταρα του εγκεφάλου.
Ειδικά για τις γυναίκες η ένταξη στην καθημερινή τους διατροφή ενός κίτρινου ή πράσινου μήλου βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στην αντιγήρανση του δέρματος .
Απολαύστε τα μήλα φρέσκα, ωμά με την φλούδα τους, σε άπειρους συνδυασμούς φρουτοσαλάτας, μαριναρισμένα σε χυμό πορτοκάλι, σε μηλόπιτες και κέικ, πασπαλισμένα με κανέλλα και ακατέργαστη ζάχαρη ή σε μορφή χυμού.