Για δεκαετίες, οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα καρδιακού ρυθμού να αποφύγουν τον καφέ, λόγω ανησυχίας ότι μια δόση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει έναν έντονο καρδιακό παλμό και ταχυκαρδία.
Ωστόσο, μια μεγάλη νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα ή ένα αναψυκτικό με καφεΐνη χωρίς ανησυχία – η καφεΐνη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας στους περισσότερους ανθρώπους.
«Δεν βλέπουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει τη γενική συμβουλή για αποφυγή του καφέ ή της καφεΐνης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Gregory Marcus, αναπληρωτής επικεφαλής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο: «Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια άτομα στα οποία η καφεΐνη να προκαλεί ταχυκαρδίες ή αρρυθμίς, αλλά νομίζω ότι τα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι στην πραγματικότητα αρκετά σπάνιες».
Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που πίνει ένα άτομο καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρρυθμίας κατά περίπου 3% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου στο JAMA Internal Medicine.
«Η πλειοψηφία των ανθρώπων, ακόμη και εκείνοι που έχουν αρρυθμίες, θα πρέπει να μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους και ίσως να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι για τους οποίους η καφεΐνη ή ο καφές μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου αρρυθμιών», δήλωσε ο ερευνητής.
Ο καφές είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως, αλλά οι διεγερτικές του ιδιότητες έχουν ωθήσει πολλούς γιατρούς να προειδοποιούν ασθενείς με καρδιακά προβλήματα να μην τον καταναλώνουν.
Για να διαπιστωθεί εάν η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να κάνει την καρδιά να χτυπήσει γρήγορα ή ασυνήθιστα, ο Δρ Marcus και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 386.000 άτομα που συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια βρετανική μελέτη για την υγεία.
Από αυτή τη μεγάλη ομάδα, περίπου 17.000 ανέπτυξαν πρόβλημα καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 4,5 ετών, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καφέ που έκαναν όταν μπήκαν στη μελέτη. Οι ερευνητές συνέκριναν την απάντησή τους με την πιθανότητα εμφάνισης ανώμαλου καρδιακού ρυθμού.
Το αποτέλεσμα: Δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της καφεΐνης και των διαταραχών καρδιακού ρυθμού, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους γενετικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα μεταβολίζουν την καφεΐνη.
Επειδή πάντως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, ο Δρ Μarcus σημείωσε ότι ενθαρρύνει τους δικούς του ασθενείς να πειραματιστούν με τον καφέ: «Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχει διαφορά. Για τους περισσότερους, δεν έχω βρει να πυροδοτεί αρρυθμίες ή ταχυκαρδία».