Τα τραύματα θεραπεύονται πιο γρήγορα εάν έχουν προκληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι μετά τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία ανακάλυψε ότι τα εγκαύματα που συνέβησαν τη νύχτα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 28 ημέρες για να επουλωθούν, αλλά μόνο 17 ημέρες όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας MRC της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσαν έκπληκτα από τη διαφορά που διαπίστωσαν σε 118 ασθενείς με εγκαύματα. Η θετική επίδραση της ημέρας στα τραύματα εξηγείται από τον τρόπο που κτυπά το βιολογικό μας ρολόι (ο κιρκάδιος ρυθμός) μέσα σε σχεδόν κάθε κύτταρο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, έδειξε μια μέση διαφορά 11 ημερών στον χρόνο επούλωσης των πληγών ανθρώπων που έπαθαν έγκαυμα τη νύχτα και εκείνων που έπαθαν έγκαυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λεπτομερή εργαστηριακά στοιχεία έδειξαν ότι τα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται ινοβλάστες αλλάζουν τις ικανότητές τους σε ένα μοτίβο 24 ωρών. Οι ινοβλάστες είναι το… Πρώτων Βοηθειών του σώματος: σπεύδουν πρώτα προς τον τόπο του τραυματισμού, για να κλείσουν την πληγή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι έτοιμα να αντιδράσουν, αλλά τη νύχτα χάνουν την εγρήγορσή τους.

Ο Δρ John O’Neill, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε στο BBC: «Είναι σαν τα 100 μέτρα: Ο σπρίντερ που είναι γονατισμένος, σε στάση εκκίνησης, θα είναι πάντα πιο γρήγορος από εκείνος που στέκεται όρθιος δίπλα στη γραμμή εκκίνησης».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για τη βελτίωση των χειρουργικών επεμβάσεων. Ορισμένα φάρμακα, όπως η κορτιζόλη, μπορούν να επαναφέρουν το βιολογικό ρολόι μεμονωμένων κυττάρων και μπορεί να είναι χρήσιμα στις νυκτερινές επεμβάσεις.

Επίσης το βιολογικό ρολόι του καθενός τρέχει σε ένα ελαφρώς διαφορετικό μοτίβο. Επομένως, μπορεί να έχει νόημα να προγραμματίζονται οι επεμβάσεις, ώστε να συντονίζονται με τον 24ωρο κιρκάδιο ρυθμό των ασθενών.

Ο Δρ John Blaikley, κλινικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: “Η θεραπεία των τραυμάτων κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γύρω στα 5 δις, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών που στοχεύουν στο κλείσιμο των πληγών. Λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα του κιρκάδιου ρυθμού, θα μπορούσαν όχι μόνο να εντοπιστούν νέοι στόχοι για τα φάρμακα, αλλά και η αποτελεσματικότητα των καθιερωμένων θεραπειών θα μπορούσε να βελτιωθεί, αλλάζοντας την ώρα της ημέρας που χορηγούνται».