Ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg και η σύζυγός του, Priscilla Chan υποσχέθηκαν δημοσίως ότι θα διαθέσουν 3 δις δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία για να χρηματοδοτήσουν ιατρικές έρευνες.
Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσαν ότι απώτερος στόχος τους ήταν η «θεραπεία, πρόληψη ή διαχείριση όλων των ασθενειών μέχρι το τέλος του αιώνα». Τα κεφάλαια θα διανεμηθούν από το Chan Zuckerberg Initiative, το ίδρυμα που δημιούργησαν τον Δεκέμβριο του 2015.
Η βιομηχανία της τεχνολογίας φαίνεται ότι έχει πάρει «ζεστά» το θέμα της υγείας. Μερικές ημέρες νωρίτερα, η Microsoft δήλωσε την πρόθεσή της να «λύσει» το πρόβλημα του καρκίνου με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Η εταιρεία DeepMind της Google συνεργάζεται με το βρετανικό ΕΣΥ για να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ώστε να χρησιμοποιούνται οι υπολογιστές για διαγνώσεις μεγαλύτερης ακρίβειας.
Παράλληλα, η IBM και το ΜΙΤ ανακοίνωσαν μια συνεργασία για να αναπτύξουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να βελτιώσουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων και ασθενών με αναπηρία.
Βεβαίως, το σχέδιο των Chan – Zuckerberg ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη φιλοδοξία του. Είναι 3 δις δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία, αρκετά για να εκπληρώσει τους στόχους του; Μάλλον όχι.
Μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, η Cancer Research UK, είναι πιθανό να δαπανήσει περισσότερα σε αυτό το διάστημα στην έρευνα για μία μόνο ασθένεια, τον καρκίνο: ο προϋπολογισμός της για την έρευνα είναι μισό δισεκατομμύριο δολάρια – για φέτος.
Το Wellcome Trust – η μεγαλύτερη ανεξάρτητη οργάνωση ιατρικής έρευνας – επενδύει σημαντικά περισσότερο: 6,5 δις δολάρια, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Όσον αφορά την υπηρεσία ιατρικής έρευνας των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ξοδεύει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 32,3 δις δολαρίων κάθε χρόνο.
Όμως το θέμα δεν είναι μόνο το budget: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Chan Zuckerberg Initiative θα μπορούσε να δώσει μια πραγματική ώθηση στη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας – όπως το Bill and Melinda Gates Foundation, το ίδρυμα του πρώην ισχυρού άνδρα της Microsoft, έχει δώσει πραγματική ώθηση στην εξάλειψη της ελονοσίας.
Ταυτόχρονα, η πρόοδος της τεχνολογίας αλλάζει και επιταχύνει την ιατρική έρευνα – για παράδειγμα, τα φάρμακα κατά του καρκίνου που έχουν σχεδιαστεί από τεχνητή νοημοσύνη δείχνουν επιτυχία σε κλινικές δοκιμές.
Αλλά η θεραπεία, η πρόληψη ή διαχείριση όλων των ασθενειών παραμένει ένας ευγενής αλλά μάλλον ουτοπικός στόχος.