Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν ετησίως έως το έτος 2050, εάν οι άνθρωποι υιοθετούσαν χορτοφαγική δίαιτα, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
Η μείωση της κατανάλωση κρέατος σε όλο τον κόσμο θα προστάτευε τον πλανήτη χάρη στη μείωση κατά τα δύο τρίτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα βοηθούσε στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το κόστος δηλαδή της κλιματικής αλλαγής και της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο Δρ Marco Springman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το «Πρόγραμμα Martin για το Μέλλον των Τροφίμων», επισημαίνει ότι η διατροφή ενός ατόμου «επηρεάζει σημαντικά» την υγεία του αλλά και το παγκόσμιο περιβάλλον.
«Η μη ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι μια διατροφή με λίγα φρούτα και λαχανικά και πολύ κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε. «Την ίδια στιγμή, το σύστημα τροφίμων είναι επίσης υπεύθυνο για περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ως εκ τούτου μια σημαντική κινητήριος δύναμη στην αλλαγή του κλίματος».
Η ομάδα προέβλεψε πως τέσσερα διαφορετικά διατροφικά σενάρια θα επηρέαζαν τον πλανήτη και την υγεία των ανθρώπων και δημοσίευσε τα στοιχεία στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών».
Τα σενάρια περιλάμβαναν την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, την υιοθέτηση δίαιτας με τις ελάχιστες συνιστώμενες ποσότητες λαχανικών και των φρούτων, τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και συνολικών θερμίδων και την υιοθέτηση χορτοφαγικής και vegan (αυστηρά χορτοφαγικής, χωρίς κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος, π.χ. γαλακτοκομικών) διατροφής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια vegan διατροφή θα μπορούσε να σώσει 8,1 εκατομμύρια ζωές έως το 2050, ενώ η χορτοφαγία θα μπορούσε να σώσει 7,3 εκατομμύρια. Ακόμη και ακολουθώντας απλώς τις ελάχιστες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές παγκοσμίως, θα μπορούσαν να σωθούν 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.
Η μείωση του κόκκινου κρέατος και μόνο, αντιπροσωπεύει το ήμισυ των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ενώ το άλλο μισό οφειλόταν στη μείωση της παχυσαρκίας λόγω της αύξησης της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.
Η μελέτη υπογράμμισε επίσης τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει η παραγωγή τροφής στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Επί του παρόντος, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων αποτελούν το μισό της ρύπανσης που ο πλανήτης μπορεί να αντέξει, αν είναι να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 °C.
Αλλά το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα τρόφιμα μπορεί να περικοπεί αν οι άνθρωποι υιοθετήσουν vegan διατροφή – ή το 63% αν υιοθετήσουν χορτοφαγική διατροφή. Ακολουθώντας απλώς τις παγκόσμιες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, οι εκπομπές θα μειώνονταν κατά 29%.
Όταν αξιολογήθηκαν τα οικονομικά οφέλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αλλάζοντας τη διατροφή μας θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε από 700 δισεκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύριο κάθε χρόνο από τον τομέα της υγείας και τις χαμένες εργάσιμες ημέρες σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη είναι η πρώτη που εκτιμά το πως η φυτική διατροφή επηρεάζει την υγεία και την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.