Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει το τρίτο εθνικό lockdown, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία της χώρας.
Όλα τα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείσουν για τέσσερις εβδομάδες και θα ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 έως τις 06:00.
Την Παρασκευή, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε κατά 145 – η μεγαλύτερη άνοδος σε πέντε μήνες. Η Γαλλία έχει περίπου 5.000 ασθενείς με Covid-19 – tην Παρασκευή η χώρα κατέγραψε 46.677 νέα κρούσματα και 304 θανάτους.
Εκτός από τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο, από αύριο οι πολίτες της χώρας θα χρειάζονται σοβαρό λόγο για να ταξιδέψουν μακρύτερα από 10 χλμ. από τα σπίτια τους.
Ο Πρόεδρος Macron ήλπιζε να διατηρηθεί ο έλεγχος των κρουσμάτων χωρίς να χρειαστεί άλλο lockdown, ωστόσο οι παραλλαγές του ιού και ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.
Στη Γερμανία, ο Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier κάλεσε τους ανθρώπους να παίξουν τον ρόλο τους και να εμβολιαστούν. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα το Σάββατο (Μεγάλο Σάββατο για τους Καθολικούς), είπε ότι η χώρα βρίσκεται στη μέση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και ότι θα υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί.
«Φυσικά, δεν υπάρχει καμία μαγική λύση για να βγούμε από την πανδημία», δήλωσε ο Πρόεδρος Steinmeier «και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται οι πολιτικές διαφωνίες – αλλά δεν πρέπει να γίνουν αυτοσκοπός. Χρειαζόμαστε σαφήνεια και αποφασιστικότητα, χρειαζόμαστε κατανοητά και ρεαλιστικά μέτρα, ώστε οι άνθρωποι να έχουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».
Τον περασμένο μήνα, Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα τεθεί σε αυστηρό lockdown το Πάσχα, μόνο για να αναιρέσουν την απόφαση λίγες μέρες αργότερα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merκel χαρακτήρισε το σχέδιο για lockdown από την 1η έως τις 5 Απριλίου «λάθος» και ανέλαβε η ίδια την ευθύνη.
Η Ιταλία μπήκε επίσης σε αυστηρό τριήμερο lockdown το Σάββατο προκειμένου να αποτρέψει την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών. Όλες οι περιοχές της χώρας βρίσκονται τώρα στην «κόκκινη ζώνη» – το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών – καθώς η Ιταλία καταγράφει περίπου 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα.