Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην υγεία μας. Μια ακόμη έρχεται να προστεθεί, η οποία υποστηρίζει ότι το ποτό με μέτρο κάνει καλό στην καρδιά μας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της λοιπόν, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρία έως πέντε αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με εκείνους που απέχουν πλήρως από το αλκοόλ.
Το αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία (στη Νορβηγία)
Ο καθηγητής Imre Janszky, από το νορβηγικό πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, υποστηρίζει ότι το αλκοόλ μπορεί να κάνει περισσότερο καλό παρά κακό στην υγεία μας, αν καταναλώνεται με μέτρο. Διευκρίνισε επίσης ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν είχε σημασία αν οι άνθρωποι έπιναν κρασί, μπίρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά.
Ο καθηγητής Jansky έγραψε μεταξύ άλλων στη μελέτη: «Είναι κυρίως το αλκοόλ που οδηγεί στο να έχουμε περισσότερη καλή χοληστερόλη, μεταξύ άλλων παραγόντων. Από την άλλη βέβαια, το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να πίνουμε μέτριες ποσότητες, σχετικά συχνά».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cardiology. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 60.655 άτομα που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας και συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ των ετών 1995 και 1997. Ως τη στιγμή που η μελέτη ολοκληρώθηκε, το 2008, 1.588 από αυτούς είχαν αναπτύξει καρδιακά προβλήματα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων που έπιναν σπάνια, απείχαν εντελώς από το αλκοόλ ή είχαν πρόβλημα αλκοολισμού. Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων αυξήθηκε όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερα από πέντε αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.
Ο καθηγητής Jansky πρόσθεσε: «Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιαγγειακής υγείας έχει μελετηθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των κρατών της Νότιας Ευρώπης. Τα συμπεράσματα ήταν τα ίδια, αλλά ο τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ σε αυτές τις χώρες είναι πολύ διαφορετικός από ό, τι στη Νορβηγία. Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, πολύ λίγοι άνθρωποι δεν πίνουν».