Τέσσερις στα πέντε παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών σε όλο τον κόσμο δεν κάνουν αρκετή σωματική άσκηση, σύμφωνα με μια πρώτη τέτοιου είδους ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Child & Adolescent Health.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι αυτό βλάπτει την υγεία των παιδιών, όπως επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Σημειώνει επίσης ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι τα αγόρια ήταν πιο ενεργά από τα κορίτσια σχεδόν σε όλες τις χώρες εκτός από τέσσερις – συνολικά εξετάστηκαν 146 χώρες.

Ως άσκηση θεωρείται οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει την καρδιά να κτυπά πιο γρήγορα και τους πνεύμονες να αναπνέουν εντονότερα, δηλαδή τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, ποδόσφαιρο κλπ. Η διαφορά μεταξύ μετριοπαθούς και έντονης άσκησης είναι ότι μπορείτε ακόμα να μιλάτε ενώ κάνετε μέτρια άσκηση, ενώ η έντονη σας κόβει την ανάσα.

Ο στόχος είναι 60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την ημέρα για τα παιδιά. «Δεν το θεωρώ ως έναν άπιαστο στόχο», δήλωσε η Δρ Fiona Bull του ΠΟΥ: «Είναι βασισμένος σε αποδεικτικά στοιχεία για την επίτευξη καλής υγείας και ανάπτυξης».

Ο κύριος λόγος που ο ΠΟΥ επιμένει στην άσκηση των παιδιών, είναι η υγεία τους – ως παιδιά αλλά και ως ενήλικες. Βραχυπρόθεσμα, η αρκετή άσκηση στα παιδιά προσφέρει ισχυρότερη καρδιά, δυνατότερους πνεύμονες οστά και μύες, όπως επίσης καλύτερη ψυχική υγεία και χαμηλότερο βάρος. «Οι δραστήριοι έφηβοι είναι πιθανό να είναι και δραστήριοι ενήλικες», υπογράμμισε επίσης η Δρ Regina Guthold του ΠΟΥ – και ένας ενήλικας που ασκείται μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, έως διαβήτη τύπου 2.

Αλλά οι ερευνητές λένε επίσης ότι υπάρχουν και αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η άσκηση κάνει καλό και στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών: «Έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία, ευκολότερη μάθηση, έχουν καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά», λέει η Δρ Guthold.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια παγκόσμια τάση, λέει η Δρ Bull: «Όχι όμως για τα παιδιά. Δείχνουν την αποτυχία μας να δώσουμε προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα». Οι ακαδημαϊκές επιδόσεις ως σημαντικότερες της φυσικής κατάστασης, η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, η άνοδος του «ψηφιακού παιχνιδιού» με τα τάμπλετ, τα smartphones και τις παιχνιδομηχανές είναι μερικοί από τους λόγους της μείωσης της άσκησης στα παιδιά τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση του ΠΟΥ κατέδειξε ότι η έλλειψη άσκησης είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, από το Αφγανιστάν μέχρι τη Ζιμπάμπουε. Το Μπαγκλαντές είχε τα χαμηλότερα επίπεδα έλλειψης άσκησης, αλλά ακόμη και εκεί το 66% των παιδιών (δύο στους τρία) δεν έφταναν τη μια ώρα άσκησης καθημερινά, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αγόρια στις Φιλιππίνες (93%) και τα κορίτσια στη Νότια Κορέα (97%) έκαναν τη λιγότερη άσκηση στη μελέτη. Μόνο σε τέσσερις χώρες –στο Βασίλειο των Τόνγκα στον Ειρηνικό, στη Σαμόα, το Αφγανιστάν και τη Ζάμπια- όπου τα κορίτσια έκαναν καθημερινά περισσότερη άσκηση από τα αγόρια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των αγοριών και το 89,1% των κοριτσιών δεν φτάνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την καθημερινή άσκηση. Τα στοιχεία είναι ελαφρώς χειρότερα από εκείνα του 2001 – τα αντίστοιχα ποσοστά τότε ήταν 79,2% και 88,3%.