Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως: Το 2021, ο κόσμος πέρασε ένα νέο κατώφλι – εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και 10 εκατομμύρια πέθαναν από τη νόσο. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες, όμως όλοι οι καρκίνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν και πολλοί μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευτούν.
Η φροντίδα για τον καρκίνο, ωστόσο, όπως και τόσες άλλες ασθένειες, αντανακλά τις ανισότητες του κόσμου μας. Η πιο σαφής διάκριση είναι μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος, με ολοκληρωμένες θεραπείες να είναι διαθέσιμες σε περισσότερο από το 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος, αλλά σε λιγότερο από το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.
Ομοίως, η επιβίωση των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο είναι μεγαλύτερη από 80% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και λιγότερο από 30% σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Και η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση υπερβαίνει πλέον το 80% στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με 66% στην Ινδία και μόλις 40% στη Νότια Αφρική.
Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο καλύπτονται από το εθνικά συστήματα υγείας στο 37% των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε σύγκριση με 78% των χωρών υψηλού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι μια διάγνωση καρκίνου είναι δυνατόν να οδηγήσει σε δυσβάσταχτα κόστη οικογένειες σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου είναι «να κλείσουμε το χάσμα στη φροντίδα».
Οι προσπάθειες του ΠΟΥ επικεντρώνονται στον καρκίνο του μαστού, τον πιο κοινό πλέον καρκίνο, στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που μπορεί να εξαλειφθεί και στον παιδικό καρκίνο. Το επίκεντρο για καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου μπορούν να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα οφέλη για τη δημόσια υγεία.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ολοκληρωμένης πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου, αλλά οι αποφάσεις σχετικά με το τι θα συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα πρόληψης απαιτούν την εξέταση ορισμένων πολύπλοκων παραγόντων. Για να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων για τέτοια ζητήματα από τις διάφορες χώρες, ο ΠΟΥ μόλις κυκλοφόρησε έναν σύντομο οδηγό για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου.