Έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος στη μείωση των επιπέδων έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, προειδοποίησαν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μια έκθεση του ΠΟΥ εκτιμά ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων παγκοσμίως -1,4 δισεκατομμύρια- δεν κάνουν αρκετή σωματική άσκηση, ποσοστό που έχει μεγαλώσει σε σχέση με το 2001.

Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν από τις λιγότερο δραστήριες και οι γυναίκες βρέθηκαν να κάνουν περισσότερο καθιστική ζωή σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση δύο περιοχές της Ασίας.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ εξέτασαν στοιχεία από 358 πληθυσμιακές έρευνες σε 168 χώρες, που αναφέρονταν σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους, για τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Public Health.

Διαπιστώθηκε ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, το ποσοστό των «αδρανών» ανθρώπων αυξήθηκε από 32% το 2001 σε 37% το 2016, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος παρέμεινε σταθερό στο 16%. Όσοι ταξινομούνται ως «αδρανείς» έκαναν λιγότερο από 150 λεπτά μέτριας άσκησης – ή 75 λεπτά έντονης άσκησης- την εβδομάδα.

Οι χώρες που οδήγησαν στην ανοδική τάση συμπεριελάμβαναν τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες ήταν λιγότερο δραστήριες από τους άνδρες παντού, πλην της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, με τις μεγαλύτερες διαφορές να σημειώνονται στη Νότια και Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων καθηκόντων παιδικής φροντίδας και των πολιτιστικών συμπεριφορών που τις δυσκολεύουν να ασκηθούν.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η μετάβαση στις πλουσιότερες χώρες προς περισσότερο καθιστικές θέσεις εργασίας και χόμπι, καθώς και η αυξημένη χρήση των αυτοκινήτων, μπορεί να εξηγήσουν τα υψηλότερα επίπεδα έλλειψης φυσικής δραστηριότητας. Στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν περισσότερο χειρωνακτικές δουλειές και να περπατούν ή να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν ότι, όπως φαίνεται, ο στόχος του ΠΟΥ για μείωση της παγκόσμιας αδράνειας κατά 10% ως το 2025 χάθηκε.

Η Regina Guthold, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Σε αντίθεση με άλλους σημαντικούς παγκόσμιους κινδύνους για την υγεία, τα επίπεδα έλλειψης σωματικής άσκησης δεν μειώνονται κατά μέσο όρο παγκοσμίως και πάνω από το ένα τέταρτο όλων των ενηλίκων δεν φθάνουν στα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας για καλή υγεία».

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά έλλειψης σωματικής άσκησης είναι το Κουβέιτ (67% του πληθυσμού), η Αμερικανική Σαμόα (53%), η Σαουδική Αραβία (53%) και το Ιράκ (52%), ενώ με τη μικρότερη η Ουγκάντα και η Μοζαμβίκη (6%).

Μεταξύ των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, η Φινλανδία το χαμηλότερο ποσοστό αδρανών πολιτών (16,6%) ενώ η Κύπρος το υψηλότερο (44,4%). Από κοντά και η Ελλάδα, που μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία κ.α., έχει από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης άσκησης μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών: Στους μεν άνδρες το ποσοστό βρίσκεται στην κατηγορία του 30% έως 40%, ενώ στις γυναίκες του 40% έως 50%. Ο μέσος όρος των σωματικά αδρανών ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 36,8% (31,2% για τους άνδρες και 42,3% για τις γυναίκες).