Αλλεργίες, κρεατάκια, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ροχαλητό .Όλοι τα έχουμε βιώσει είτε οι ίδιοι σαν παιδιά, είτε σαν γονείς. Η επίσκεψη στον ΩΡΛ πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα διότι η πρόληψη βοηθά το παιδί να μην ταλαιπωρείται και να μπορεί το ίδιο αλλά και κατ’ επέκταση όλη η οικογένεια να ακολουθεί το πρόγραμμα της. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης διάφορων παθήσεων ή απλά ευαισθησιών ακόμη και σαν ενήλικας.
Παρά τη ραγδαία εξέλιξη των μεθόδων πρόληψης και θεραπείας στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των ωτορινολαρρυγγολογικών παθήσεων, ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο. Γιατί όμως;
Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται αύξηση σε ωτίτιδες, ρινίτιδες και πονόλαιμο στα παιδιά είναι διάφοροι και οι τρόποι αντιμετώπισης οφείλουν να είναι πάντα υπό τη σύσταση του γιατρού.
Οι αλλεργίες
Η ανησυχητική έξαρση των αλλεργιών αποτελεί παράγοντα αύξησης της συχνότητας των ωτορινολαρρυγγολογικών παθήσεων και επηρεάζεται από την κακή διατροφή και τα «πλούσια» σε αλλεργιογόνα παιδικά δωμάτια. Η αλλεργική ρινίτιδα δημιουργεί ισχυρή προδιάθεση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και λειτουργεί ερεθιστικά για τα αυτιά, τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους βρόγχους, την τραχεία και τον λάρυγγα.
Ο παιδικός σταθμός
Επίσης, η αναγκαιότητα του παιδικού σταθμού από πολύ μικρή ηλικία, λόγω της αύξησης του αριθμού των εργαζόμενων μητέρων, έχει οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας, κυρίως σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, οι ρινίτιδες. Ο συγχρωτισμός με άλλα παιδάκια, ιδιαίτερα τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση των λοιμώξεων, οδηγεί σε πολύ συχνές λοιμώξεις καθώς το ένα κολλάει το άλλο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ένα παιδί δεν θα πρέπει να ξεκινήσει παιδικό σταθμό. Αρκεί να τηρούνται τα σωστά μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας τους.
Ο ρόλος του ΩΡΛ
Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, όταν το παιδί ταλαιπωρείται συχνά μέσα στον χρόνο από προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό του σύστημα, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των προληπτικών μέτρων με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και με χειρουργική αντιμετώπιση. Τα κύρια προβλήματα που έχουν ένδειξη για χειρουργείο στην παιδική ηλικία είναι οι άπνοιες και το ροχαλητό, που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια και στις υπερτροφικές αμυγδαλές και σπανιότερα σε ατρησία των ρινικών χοανών, η επίμονη παρουσία υγρού στα αυτιά ή οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες.
Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος, ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ώστε να αποφευχθούν χρόνια προβλήματα υγείας. Οι μοντέρνες χειρουργικές μέθοδοι είναι σε θέση να διορθώσουν άριστα και δίχως μετεγχειρητική ταλαιπωρία για το παιδί τα προβλήματα αυτά. Ωστόσο, ο θεμελιώδης στόχος της ιατρικής είναι η πρόληψη. Συνεπώς, η παρακολούθηση από τον ειδικό είναι αναγκαία, καθώς οι γνώσεις του επιτρέπουν να δώσει χρήσιμες συμβουλές που αφορούν την κατανόηση του μηχανισμού και των αιτίων των καθημερινών ΩΡΛ προβλημάτων υγείας. Αυτό θα λειτουργήσει εκπαιδευτικά τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς, οι οποίοι με την αγάπη και την έμπρακτη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης θα βελτιώσουν τη γενικότερη υγεία των παιδιών τους.
Μην ξεχνάτε τα βασικά μέσα πρόληψης
Μερικές από τις βασικές μεθόδους πρόληψης βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και όχι απλή εφαρμογή αντισηπτικών, η σωστή φροντίδα των νυχιών που εύκολα μαζεύουν μικρόβια, καθώς και η ενίσχυση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά. Ας μη λησμονούμε, βέβαια, και την ευεργετική συνεισφορά του αθλητισμού στη γενικότερη ενίσχυση της υγείας των παιδιών μας.
Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ Επιστημονική Συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα
www.pataridou.gr
Facebook: pataridouanatoli