Καθώς η πανδημία συνεχίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας παρακολουθούν ορισμένες μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορωνοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές ή θανατηφόρες από το αρχικό στέλεχος. Οι ιοί αλλάζουν συνεχώς για να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν και οι παραλλαγές εμφανίζονται όταν ένα στέλεχος έχει μία ή περισσότερες μεταλλάξεις.
Οι υγειονομικές αρχές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθούν αυτές τις παραλλαγές για να μάθουν εάν η μετάδοσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς και κατά πόσον τα τρέχοντα εμβόλια μπορούν να παρέχουν προστασία.
Μετά την παραλλαγή Άλφα, που εμφανίστηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και εξαπλώθηκε τον χειμώνα στην Ευρώπη με τα αποτελέσματα που όλοι θυμόμαστε, η προσοχή έχει στραφεί στην παραλλαγή Δέλτα, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πλέον εξαπλώνεται ταχύτατα σε Ευρώπη και Αμερική. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτήν:
Είναι πιο μεταδοτική;
Γνωστή επίσημα ως B.1.617.2, η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα: Το στέλεχος έχει μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης που το διευκολύνουν να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικοί εάν προσβληθούν από τον ιό και να τον διαδώσουν πιο εύκολα σε άλλους. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι το μέσο άτομο που μολύνεται με την παραλλαγή Δέλτα
Από τις αρχές Ιουλίου, η Δέλτα έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Αναμένεται να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος (90% των κρουσμάτων) στην Ευρώπη έως το τέλος Αυγούστου.
Έχει διαφορετικά συμπτώματα;
Τα συμπτώματα είναι γενικά παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν με το αρχικό στέλεχος, όπως επίμονος βήχα, κεφαλαλγία, πυρετός και πονόλαιμος. Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις: Ο βήχας και η απώλεια οσμής φαίνεται ότι είναι λιγότερα συχνά, ενώ ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός φαίνεται να είναι πιο συχνά.
Είναι πιο θανατηφόρα;
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν τα δεδομένα για να το προσδιορίσουν αυτό: Με βάση τις νοσηλείες στη Μεγάλη Βρετανία, η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλεία και θάνατο, ιδιαίτερα μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet.
Τι σημαίνει η παραλλαγή για τους μη εμβολιασμένους;
Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: Στις Η.Π.Α., οι κοινότητες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν σημειώσει άνοδο στα κρούσματα. Τα παιδιά και οι νεότεροι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί επίσης να είναι ευπαθή. Στη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά και οι εμβολιασμένοι ενήλικες κάτω των 50 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Imperial College London.
Τι σημαίνει η παραλλαγή για τους εμβολιασμένους;
Οι επιστήμονες εξετάζουν πώς η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να συμβαίνει σπάνια.
Σε μια προκαταρκτική ανάλυση, φαίνεται ότι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer ή Moderna έχουν αποτελεσματικότητα περίπου 88% κατά της νόσου και 96% κατά της νοσηλείας, σύμφωνα με το Public Health England. Το εμβόλιο της AstraZeneca φάνηκε περίπου 60% αποτελεσματικό κατά της νόσου και 93% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας – περίπου την ίδια αποτελεσματικότητα έχει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen (Johnson & Johnson).