Ομάδα επιστημόνων του Spanish National Center for Cardiovascular Research στην Μαδρίτη, μετά από έρευνα που διεξήγαγε, υποστηρίζει ότι ο ύπνος λιγότερο από 6 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο  εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Ο κίνδυνος φτάνει μέχρι το 35%, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται 7 ή 8 ώρες. Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρωσης.

Η ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως η λύση ίσως να βρίσκεται στην αλλαγή μοτίβου του ύπνου μας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα ανέλυσε τις συνήθειες 4.000 ατόμων χωρίς ιστορικό καρδιακών νόσων, με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες: λιγότερο από 6 ώρες ύπνου, 6-7 ώρες ύπνου, 7-8 ώρες και περισσότερες από 8. Εκτός από τις ώρες καταγράφηκε και για το αν και κατά πόσο ο ύπνος τους ήταν ποιοτικός. Αν δηλαδή ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα ή αν στριφογύριζαν για αρκετή ώρα μέχρι να κοιμηθούν.

Αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο να πάθουν αρτηριοσκλήρωση, ήταν εκείνοι που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες και εκείνοι που δεν είχαν ποιοτικό ύπνο. Βρέθηκε όμως και μία σύνδεση μεταξύ των γυναικών κυρίως που κοιμούνταν πάνω από 8 ώρες και της αρτηριοσκλήρωσης.

Σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου η ομάδα των ερευνητών κατέγραψε πως υπήρχαν υψηλά ποσοστά αλκοόλ και καφεΐνης σε όσους δεν κοιμούνταν καλά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλοί νομίζουν ότι το αλκοόλ βοηθά στο να όμως μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ίσως ξυπνήσουμε μετά από λίγο και δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε εκ νέου. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία μόνο αν μεταβολίζεται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

Εκτός λοιπόν από την ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, καλό είναι να φροντίσουμε και για την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου.