Σχεδόν οι μισοί ασθενείς που συμμετείχαν σε έρευνα κατάφεραν να αναστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2 χάρη σε μια ειδική διατροφή, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι γιατροί από το Νιούκαστλ και τη Γλασκώβη.
Οι συμμετέχοντες πέρασαν έως και πέντε μήνες με μια δίαιτα ιδιαίτερα χαμηλής πρόσληψης θερμίδων, που περιλάμβανε σούπες και ειδικά ροφήματα, ώστε να προκληθεί μαζική απώλεια βάρους.
Η Isobel Murray, 65 ετών, που ζύγιζε 95 κιλά, έχασε πάνω από 25 κιλά και δεν χρειάζεται πλέον χάπια για τον διαβήτη. Όπως λέει, «Κέρδισα πίσω τη ζωή μου».
Η γυναίκα ήταν μία από τους 298 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ήταν πολύ υψηλά και κάθε φορά που πήγαινε στον γιατρό αύξανε τη δοσολογία των φαρμάκων της. Έτσι, ακολούθησε μια αυστηρή δίαιτα υγρών για 17 εβδομάδες – σταμάτησε να μαγειρεύει και να ψωνίζει, ακόμη και να τρώει μαζί με τον σύζυγό της, για να μην παρασυρθεί.
Αντί της έως τότε διατροφής της, κατανάλωνε τέσσερα υγρά γεύματα την ημέρα. Δεν ήταν ακριβώς γκουρμέ κουζίνα – ένα φακελάκι σκόνης που ανακάτευε σε νερό, για να κάνει μια σούπα ή ένα ειδικό shake. Το κάθε ένα «γεύμα» περιείχε περίπου μόλις 200 θερμίδες, αλλά και τη σωστή ισορροπία απαραίτητων θρεπτικών ουσιών.
Ο Isobel είπε ότι ήταν σχετικά εύκολο, καθώς «δεν χρειαζόταν να σκέφτομαι τι θα φάω». Μόλις υπήρξε η επιθυμητή απώλεια βάρους, οι διαιτολόγοι της έρευνας βοήθησαν τους ασθενείς να εισαγάγουν σταδιακά υγιεινά, στερεά γεύματα και πάλι στη διατροφή τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο ιατρικό περιοδικό Lancet και παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, έδειξαν ότι:
– Το 46% των ασθενών που συμμετείχαν ήταν σε ύφεση έναν χρόνο αργότερα
– Στο 86% των ασθενών που έχασε 15 ή περισσότερα κιλά, ο διαβήτης τύπου 2 βρέθηκε σε ύφεση
– Μόνο το 4% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 βρέθηκαν σε ύφεση με τις καλύτερες θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα
Ο καθηγητής Roy Taylor, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, δήλωσε: «Είναι μια πραγματική σημαντική στιγμή. Προτού ξεκινήσουμε αυτήν την έρευνα, οι ειδικοί θεωρούσαν τον διαβήτη τύπου 2 ως μη αναστρέψιμο».
Ωστόσο, οι γιατροί δεν το ονομάζουν θεραπεία: Εάν το βάρος επανέλθει, τότε θα επιστρέψει και ο διαβήτης.
Η μελέτη εξέτασε μόνο ασθενείς που διαγνώστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια. Θεωρείται ότι ο διαβήτης τύπου 2 για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες.
Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιου είδους δίαιτες γίνονται υπό την αυστηρή παρακολούθηση των γιατρών, με ειδικά σκευάσματα και σε συνεργασία με διατροφολόγους – δεν είναι κάτι που θα πρέπει να δοκιμάσει κάποιος μόνος του.