Ο πρώτος τύπος του ιού της γρίπης στον οποίο εκτιθόμαστε μπορεί να καθορίζει την ικανότητά μας να την αντιμετωπίζουμε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ διαπίστωσαν ότι η γέννηση σε ένα έτος όπου ο H1N1 ή ο H3N2 ήταν σε έξαρση έχει σημασία: Χάρη σε ένα φαινόμενο γνωστό ως αντιγονική αποτύπωση, η μελέτη αποκάλυψε ότι η πρώιμη έκθεση σε ένα από αυτά τα δύο στελέχη της γρίπης επηρεάζει μόνιμα το σε ποιο θα έχουμε ανοσία.
Το να γνωρίζουμε ποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο κάθε χρόνο, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις πανδημίες και να κάνουμε καλύτερο επιδημικό σχεδιασμό, όπως λένε οι ερευνητές.
«Η προϋπάρχουσα ανοσία των ανθρώπων σε ιούς, όπως εκείνον της γρίπης ή ακόμα και τον κοροναϊός, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κίνδυνο να αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια επιδημιών και πανδημιών», δήλωσε ο Δρ Matthew Miller, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Ανοσολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου McMaster.
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η προϋπάρχουσα ανοσία τους είτε τους προστατεύει είτε τους κάνει ευαίσθητους σε ένα στέλεχος είναι πραγματικά σημαντική στο να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο κατά τη διάρκεια εποχιακών επιδημιών και πανδημιών», συνέχισε ο Δρ Miller.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την εποχή έξαρσης της γρίπης το 2018-2019: Σε αντίθεση άλλες χρονιές, όπου κυριαρχεί ένα από τα στελέχη της γρίπης, εκείνη την περίοδο και τα δύο στελέχη της γρίπης Α κυριάρχησαν σε διαφορετικές φάσεις.
«Γνωρίζαμε ήδη από τις προηγούμενες μελέτες μας ότι η ευαισθησία σε συγκεκριμένα στελέχη της γρίπης μπορεί να συσχετιστεί με το έτος γέννησης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Alain Gagnon, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.
«Αυτή η νέα μελέτη υποστηρίζει ακόμη περισσότερο την επιρροή της αντιγονικής αποτύπωσης», πρόσθεσε ο Gagnon. «Αντί να δείξουμε πώς συγκεκριμένα μοντέλα ηλικίας συνδέονται με ένα ή περισσότερα στελέχη κατά τη διάρκεια μίας περιόδου έξαρσης της γρίπης, επωφεληθήκαμε από ένα μοναδικό φυσικό “πείραμα” για να δείξουμε πώς η αλλαγή της κυριαρχίας από το ένα στέλεχος στο άλλο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, φαίνεται να οδηγεί, σε πραγματικό χρόνο, σε μια αλλαγή στην ευαισθησία ανάλογα με την ηλικία».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.