Σαλπιγκτές, σαξοφωνίστες και κλαρινετίστες προσοχή – η συστηματική ενασχόληση με ένα πνευστό όργανο θα μπορούσε να βλάψει τους πνεύμονες, όπως προειδοποιούν Βρετανοί γιατροί στην επιθεώρηση Thorax, περιγράφοντας την σπάνια αλλά μοιραία περίπτωση ενός ασθενή 61 ετών που υπέφερε από αυτό που ονοματίζουν «πνεύμονας της γκάιντας».
Μούχλα και μύκητες που μεταφέρονται στους πνεύμονες
Ο νεκρός άνδρας πιστεύεται ότι είχε αναπτύξει σημαντικό πρόβλημα στους πνεύμονές του εξαιτίας της μούχλας και των μυκήτων που κρύβονταν στο εσωτερικό της γκάιντας του. Οι γιατροί προτρέποντας τους μουσικούς πνευστών να δίνουν επιπλέον προσοχή στους κανόνες υγιεινής, καθαρίζοντας τακτικά το όργανό τους ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση επιβλαβών παθογόνων. Συνιστούν επίσης σε όσους λαχανιάζουν και εμφανίζουν έντονο βήχα να εξετάσουν εάν τα συμπτώματά τους προκαλούνται από την ενασχόλησή τους με τα πνευστά.
Υπήρξαν μερικές άλλες τεκμηριωμένες αναφορές για παρόμοια προβλήματα των πνευμόνων σε μουσικούς που έπαιζαν σαξόφωνο και τρομπόνι: Ευτυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, η αιτία εντοπίστηκε νωρίς και οι ασθενείς ανάρρωσαν πλήρως.
Η βλάβη στους πνεύμονες που περιγράφουν οι γιατροί συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αναγκάζεται να λειτουργήσει πέρα από τις δυνατότητές του. Τα εισπνεόμενα παθογόνα προκαλούν συχνές φλεγμονές οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, με αποτέλεσμα προοδευτικές και μη αναστρέψιμες ουλές στους πνεύμονες.
Ο μοιραίος ασθενής ήταν οπαδός της γκάιντας ο οποίος έπαιζε την αγαπημένη του μουσική κάθε μέρα. Είχε αδιαθεσίες για μια σειρά ετών, με εξαίρεση τους λίγους μήνες διακοπών που ταξίδευε στο εξωτερικό και άφηνε τις γκάιντες του στο σπίτι.
Οι γιατροί σκέφτηκαν ότι ίσως η ενασχόλησή του με το πνευστό όργανο είχε κάποια σχέση και έστειλαν τις γκάιντες του στο εργαστήριο για να ελέγξουν αν είχαν δίκιο. Η εξέταση του εργαστηρίου αποκάλυψε ότι το όργανο ήταν γεμάτη με μούχλα και μύκητες που οι γιατροί γνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες.
Η ζημιά που έχει ήδη προκληθεί ήταν μη αναστρέψιμη, η κατάστασή του ασθενούς επιδεινώθηκε και πέθανε μερικές εβδομάδες αργότερα.