Οι ώρες που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το πόσο καλές επιδόσεις έχουν στο σχολείο, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση ερευνών. Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Jaume I της Ισπανίας, ανέλυσε τις συνήθειες σχεδόν μισού εκατομμυρίου παιδιών ανά τον κόσμο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη το πόσο χρόνο περνούν μπροστά στην οθόνη, αλλά η ποιότητα του χρόνου αυτού που επηρεάζει την ακαδημαϊκή απόδοση.
Οι ερευνητές εξέτασαν 58 υπάρχουσες έρευνες από 23 χώρες στις οποίες συμμετείχαν 480.000 νέοι ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η ομάδα συγκέντρωσε επίσης δεδομένα από 30 από αυτές τις μελέτες, για 106.000 συμμετέχοντες, οι οποίες συνέκριναν τη χρήση συσκευών με οθόνη και την ακαδημαϊκή απόδοση.
Η ακαδημαϊκή απόδοση μετρήθηκε αναλύοντας τις γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες των μαθητών και τις βαθμολογίες σε τέσσερα μαθήματα – τα αγγλικά, τα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις φυσικές επιστήμες. Για τους σκοπούς της μελέτης, η ώρα μπροστά σε μια οθόνη χωρίστηκε σε χρήση του διαδικτύου, χρήση κινητού τηλεφώνου, παρακολούθηση τηλεόρασης και videogames.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο γενικός χρόνος που αφιερώνεται στις οθόνες, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, δεν επηρέασε αρνητικά την ακαδημαϊκή απόδοση. Ωστόσο, ο χρόνος που δαπανάται ειδικά στα βιντεοπαιχνίδια συνδέεται με χαμηλότερες βαθμολογίες στα τέσσερα μαθήματα, ενώ η τηλεόραση εμφανίζεται να επηρεάζει αρνητικά τις γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι δραστηριότητες μπροστά στην οθόνη είχαν μεγαλύτερη επίδραση στους εφήβους παρά στα παιδιά.
Η Δρ Mireia Adelantado-Renau, κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι ο υπερβολικός χρόνος τηλεθέασης στα παιδιά «έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την προσοχή και τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει τα προβλήματα συμπεριφοράς και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες». Πρόσθεσε επίσης ότι η έρευνα ήταν σημαντική «δεδομένου του αυξανόμενου χρόνου που αφιερώνεται σε τέτοιες δραστηριότητες μεταξύ παιδιών και εφήβων».
Αν και ο χρόνος που δαπανάται στο διαδίκτυο και στα σύγχρονα gadget μπορεί να προσφέρει οφέλη για τους νέους, οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία των παιδιών τους από την υπερβολική χρήση τους.