Η σωστή διατροφή είναι η βάση της καλής υγείας και της βέλτιστης κατάστασης του οργανισμού. Ποια είναι όμως η καλύτερη; Εξετάζουμε τη διατροφή διαφόρων περιοχών του πλανήτη και συγκρίνουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μεσόγειος
Με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ψάρια, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή ως μία από τις πιο υγιεινές παγκοσμίως.

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη από την κατανάλωση αυτού του «μαγικού» συνδυασμού τροφίμων, συνδέοντάς την με καλύτερη γενική υγεία και λιγότερες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης τύπου 2 και άνοια. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, με έμφαση στα μούρα και τις φράουλες, μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ιαπωνία
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι αυτό οφείλεται σε μια διατροφή πλούσια σε ορισμένους υδατάνθρακες, λαχανικά, φρούτα, καθώς επίσης ψάρια και κρέας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξέδωσε ένα οδηγό συνιστώμενων τροφίμων το 2005, ο οποίος ενθάρρυνε τον πληθυσμό να ακολουθήσει μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλή σε υδατάνθρακες που προέρχονται τόσο από το ρύζι όσο και τα λαχανικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τον οδηγό είχαν 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Σκανδιναβία
Ψωμί σίκαλης, λιπαρά ψάρια, τοπικά φρούτα, λαχανικά, γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και τυρί, τρώγονται συχνά στα σκανδιναβικά κράτη, που περιλαμβάνουν τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι τα οφέλη μιας τέτοιας διατροφής ήταν συγκρίσιμα με τα οφέλη της μεσογειακή και διαπίστωσε ότι μείωνε τις φλεγμονές, οι οποίες έχουν συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η σκανδιναβική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε ζάχαρη και περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είναι χαμηλή.

Δυτική Αφρική
Οι κάτοικοι του Μάλι, του Τσαντ, της Σενεγάλη και της Σιέρα Λεόνε διαπιστώθηκε ότι τρέφονται ακόμα πιο υγιεινά και από τους Ιάπωνες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που αξιολόγησαν την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3, ανακάλυψαν ότι η διατροφή των κατοίκων της Δυτικής Αφρικής έχει την υψηλότερη κατάταξη.

Το μενού στη Δυτική Αφρική ποικίλλει σημαντικά ανάμεσα στις 16 χώρες της, αλλά περιλαμβάνει συνήθως ρύζι jollof, αποξηραμένα και καπνιστά ψάρια και γλυκοπατάτες. Η διατροφή είναι πλούσια σε δημητριακά, άπαχο κρέας, λαχανικά και πολύ λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες, ενώ έχει γενικά λιγότερες θερμίδες με αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη.

Γαλλία
Το «γαλλικό παράδοξο» έχει προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στους διατροφολόγους: Πώς μπορεί ένα έθνος που καταναλώνει συστηματικά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, να έχει τόσο χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας;

Μια μελέτη έδειξε ότι η ποσότητα που καταναλώνεται είναι το κλειδί: Ενώ η γαλλική διατροφή είναι γεμάτη με κρουασάν, τυριά και κρέατα, οι μερίδες τους παραμένουν μικρές. Ενώ τα εστιατόρια στο Παρίσι σερβίρονται πιάτα που περιέχουν 277 γραμμάρια φαγητού κατά μέσο όρο, στη Φιλαδέλφεια των τα πιάτα έχουν 346 γραμμάρια τροφής. Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής ποιότητας που είναι και εύγευστα, μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να μην νιώθει στέρηση ώστε να οδηγείται στην υπερκατανάλωση τροφής. Επίσης, η γαλλική διατροφή συμπεριλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.