Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και η πρόσληψή του έχει συσχετιστεί με τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και με την μείωση της φλεγμονής του εντέρου. Τώρα, ερευνητές από το Duke-NUS Medical School μετά από σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology–Endocrinology and Metabolism, συμπέραναν ότι η διάσπαση των φυτικών ινών του λιναρόσπορου στο έντερο μπορεί να προκαλέσει ευνοϊκές μεταβολές στο πεπτικό σύστημα, όπως η αύξηση των ωφέλιμων λιπαρών οξέων, κάτι που μπορεί να μειώσει τον λιπώδη ιστό στο σώμα και την ανοσολογική λειτουργία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια τα οποία είχαν λάβει τέσσερις διαφορετικές δίαιτες:
-Μια τυποποιημένη διατροφή που περιείχε 4,6% φυτικές ίνες με βάση τη σόγια (ομάδα ελέγχου).
-Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που δεν περιείχε ίνες (υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά).
-Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που περιείχε 10% φυτικές ίνες κυτταρίνης.
-Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που περιείχε 10% ινών λιναρόσπορου.
Η μελέτη κράτησε 12 εβδομάδες. Η ομάδα με την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχε λιγότερα βακτήρια που σχετίζονται με βελτιωμένη μεταβολική υγεία, χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων λιπαρών οξέων και περισσότερα βακτηρίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
Τα επίπεδα των βακτηρίων τόσο στην ομάδα της κυτταρίνης όσο και στην ομάδα του λιναρόσπορου ήταν σε υγιέστερα επίπεδα σε σύγκριση με την ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Η ομάδα του λιναρόσπορου ήταν σωματικά πιο δραστήρια και είχε μικρότερη αύξηση βάρους από τις άλλες ομάδες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Τα ποντίκια που λάμβαναν λιναρόσπορο είχαν επίσης καλύτερο έλεγχο γλυκόζης και επίπεδα ωφέλιμων λιπαρών οξέων που ήταν συγκρίσιμα με την υγιή ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα δεδομένα δείχνουν πως ο λιναρόσπορος επηρεάζει τον μεταβολισμό του ξενιστή αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας, μειώνοντας την παχυσαρκία και βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη.
«Τα ευρήματά μας μας οδηγούν στην υπόθεση ότι η ενίσχυση της διατροφής με ίνες λιναρόσπορου επηρεάζει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις δαπάνες ενέργειας και μειώνοντας την παχυσαρκία, καθώς και βελτιώνοντας την ανοχή στην γλυκόζη» σημειώνουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι μελλοντικές έρευνες θα βοηθήσουν στην κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο ο λιναρόσπορος επηρεάζει τον μεταβολισμό.
Ο τρόπος έχει σημασία
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιναρόσπορο σε σαλάτες και στα δημητριακά πρωινού. Καταναλώνουμε τον λιναρόσπορο τριμμένο (υπάρχει έτοιμος τριμμένος στην αγορά ή τον τρίβουμε μόνοι μας) καθώς όταν είναι ολόκληρος περνά από το πεπτικό σύστημα και στο μεγαλύτερο μέρος του αποβάλλεται.