Είτε θέλετε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα ή να κάψετε λίπος, η γυμναστική με βάρη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πετύχετε τον στόχο σας. Όμως σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα κοινό φάρμακο θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειές σας.
Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (όπως η ιβουπροφαίνη) μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μυών. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το περίφημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, εξέτασε τις επιδράσεις της ιβουπροφαίνης στους σκελετικούς μύες νέων, υγιών ενήλικων που ασχολούνταν με τη γυμναστική με βάρη.
Οι συμμετέχοντες – όλοι τους ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών – χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί έλαβαν μια σχετικά υψηλή δόση ιβουπροφαίνης (1.200 mg, η οποία είναι η κανονική δόση 24 ωρών) και οι άλλοι με χαμηλότερη δόση ασπιρίνης (75 mg) καθημερινά για οκτώ εβδομάδες.
Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες έκαναν ασκήσεις με βάρη που σχεδιάστηκαν ειδικά για την άσκηση των μηρών, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Μετά από τις οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές μέτρησαν συγκεκριμένες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων της μυϊκής ανάπτυξης, της μυϊκής δύναμης και των αντιφλεγμονωδών δεικτών στους μύες.
Διαπίστωσαν ότι οι μύες εκείνων που ανήκαν στην ομάδα χαμηλής δόσης ασπιρίνης είχαν αυξηθεί σε μέγεθος δύο φορές περισσότερο από αυτούς που λάμβαναν ιβουπροφαίνη. Βρήκαν επίσης ότι η μυϊκή δύναμη βλάπτεται από υψηλές δόσεις ιβουπροφαίνης, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με την ανάπτυξη.
«Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, καθώς η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι παγκοσμίως διαδεδομένη, τόσο μεταξύ των επαγγελματιών αθλητών όσο και των ερασιτεχνών», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Tommy Lundberg, ερευνητής στο τμήμα εργαστηριακής ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.
Ο Lundberg πρόσθεσε ότι επέλεξαν να μελετήσουν την επίδραση της ιβουπροφαίνης, καθώς είναι το πιο καλά μελετημένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο στην αγορά, αλλά πιστεύουν ότι οι υψηλές δόσεις όλων των τύπων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που πωλούνται χωρίς συνταγή, θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα.